Hlavní obsah

Čínu zasáhl supertajfun Lekima, stovky domů se zřítily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Nejméně 18 lidí v sobotu zemřelo, když pobřeží Číny zasáhl supertajfun Lekima. Dalších 14 lidí se pohřešuje, uvedla s odvoláním na čínskou státní televizi agentura AP. Kvůli silné bouři se zřítilo přes 200 domů a dalších 3200 jich bylo poškozeno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínu zasáhl tajfun LekimaVideo: Reuters

 
Článek

Ještě před úderem tajfunu bylo evakuováno přes milion lidí, z toho 253 000 v Šanghaji. Zrušeno muselo být asi 2100 letů a některá vlaková spojení.

Tajfun udeřil na čínskou pevninu ráno místního času, provázel ho vítr o rychlosti až 187 kilometrů za hodinu. Bouře se teď přesouvá k severu a slábne, informovala čínská média.

Čínský národní meteorologický ústav označil tajfun za nejsilnější od roku 2014. Úřady uzavřely nádraží a podél toku řeky Jang-c’-ťiang zavedly protipovodňová opatření.

Kvůli tajfunu se ocitly bez elektřiny téměř tři miliony domácností, silný vítr totiž strhává sloupy elektrického vedení. Všechny oběti přišly o život na okraji přístavního města Wen-čou. Hladina řeky se tam zvýšila o deset metrů a voda zaplavila okolní domy.

Na Tchaj-wanu musely být v pátek kvůli tajfunu zrušena letecká spojení, uzavřeny byly i školy a tržnice. Bez elektřiny se ocitlo na 40 000 domácností a zrušena byla i většina vlakových spojení na vysokorychlostní trati.

Tajfuny jsou v letních měsících v Číně relativně běžné. Minulý týden ale meteorologové oznámili, že letos je počet tajfunů proti předchozím rokům podprůměrný.

Foto: ČTK/AP

Zřícená ubytovna v čínském pobřežním městě Wenling, které zasáhl tajfun Lekima

Foto: China Stringer Network, Reuters

Silné deště v čínském městě Ning-po.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám