Hlavní obsah

Čínský reportér, který sledoval kauzu splaškového oleje, byl zabit

Čínský televizní reportér, který sledoval kauzu výroby a prodeje stolního oleje vyráběného ze splašků, byl zavražděn. V neděli pozdě večer podlehl nejméně deseti bodným ranám. Čínská policie tvrdí, že se stal obětí loupežného přepadení a jeho smrt nesouvisí s kauzou, kterou prošetřoval. Lupiči mu ukradli notebook.

Foto: Profimedia.cz

Čínský novinář fotograguje dílny, kde se vyráběl stolní olej ze zvířecích vnitřností a zkaženého masa

Článek

Muž prošetřoval kauzu, v níž se ukázalo, že skupina sbírala použitý olej z restaurací a prodávala ho jako nový. Podle některých informací se takto prodává až 10 procent oleje na trhu.

Představitel policie ve městě Luo-jang v provincii Che-nan u agentuře AP řekl, že neexistují žádné důkazy o tom, že by se útok nějak vztahoval k Liově reportérské činnosti.

Spekulace se zakládají především na skutečnosti, že poslední příspěvek na Liově mikroblogu byl link na webovou zprávu tiskové agentury z minulého týdne o údajné nelegální továrně produkující "splaškový olej".

Čínští novináři se mají na pozoru

Minulý týden čínská policie oznámila, že zadržela 32 lidí, kteří od roku 2009 nakupovali použitý stolní olej pod záminkou, že ho využijí jako palivo, aby ho následně přeměnili v "nový" stolní olej a dali na trh. [celá zpráva]

Tento olej přitom může být zdravotně závadný, především ten přepálený obsahuje karcinogenní látky.

Vražda Li Sianga posílila obavy o bezpečnost čínských novinářů, kteří se zabývají korupčními a dalšími zločineckými kauzami. Tito žurnalisté se často stávají terčem vyhrožování a útoků, které je mají umlčet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám