Hlavní obsah

Číňané start své první rakety v přímém přenosu neuvidí

– PEKING
Novinky, Jan Horák, DPA, ČTK

Na kosmodromu Ťiou-čchüan na pokraji pouště Gobi začalo odpočítávání před startem první čínské rakety s lidskou posádkou. Raketa byla po posledních prohlídkách natankována palivem a nyní vrcholí přípravy pro středeční start. Ke zklamání Číňanů však státní televize podle tvrzení listu Lan-čou čchen-pao na poslední chvíli odřekla přímý přenos startu.

Foto: Radim Kašpar

Obchodní snídaně také v Šumperku

Článek

Televize CCTV sice nechtěla zprávu přímo potvrdit, ale informace o odřeknutí přenosu byla umístěna na internetových stránkách listů Žen-min ž'-pao a China Daily.

"Tato událost nebude přenášena přímo. Činitelé odpovědní za start si to nepřáli," řekl bez dalších podrobností zaměstnanec CCTV, který si nepřál být jmenován. "Všechno bylo připraveno pro přímý přenos," dodal s tím, že televize "odvysílá záběry, jakmile bude moci".

Za prvním čínským kosmonautem jede prezident

Dlouho očekávaný start by se měl podle posledních informací, na něž se odvolává agentura DPA, uskutečnit ve středu v 9 hodin ráno místního času, tedy v 03:00 středoevropského času.

Dnes má na kosmodrom přiletět čínský prezident Chu Ťin-tchao a setkat se s prvním čínským kosmonautem, jehož totožnost Čína nadále tají.

Pobyt v kosmu se prodlužuje

Tisková agentura Nová Čína včera uvedla, že do vesmíru poletí jen jeden kosmonaut, a potvrdila tak zprávy z posledních dnů. První informace však před několika měsících hovořily i o třech kosmonautech. Stejně tak bylo původně oznámeno, že kosmonaut absolvuje jen jeden oblet Země, ale podle posledních informací by měl naši planetu obletět čtrnáctkrát. Při devadesátiminutovém obletu to znamená zhruba 21 hodin v kosmu.

V případě úspěchu se Čína stane po bývalém Sovětském svazu a Spojených státech třetí zemí, která vyslala do vesmíru vlastní kosmickou loď s lidskou posádkou.

Číňané sledují filmy o dobývání vesmíru

Loď Šen-čou-5 (Kouzelná, Božská či Nebeská loď, Posvátné plavidlo) by měla být vypuštěna na oběžnou dráhu ve výšce 200 kilometrů nad zemí. Do vesmíru ji má vynést raketa Čchang-čeng- 2F (Dlouhý pochod). Šen-čou je postavena na stejném základě jako ruské třímístné Sojuzy.

Čínská televize už v pondělí začala povzbuzovat zájem veřejnosti o vesmírné cesty odvysíláním dokumentu o čínském národním kosmickém programu a přehledem klasických západních "vesmírných" filmů.

Anketa

Máte rádi filmy o dobývání vesmíru?
ano
88,1 %
ne
11,9 %
Celkem hlasovalo 109 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

První Číňan poletí do kosmu příští týden

S napětím očekávaný let prvního Číňana do kosmu se zřejmě uskuteční 15. října. Prohlásil to čínský kosmický expert Sie Kuang-süan v rozhovoru zveřejněném...

Čínu zasáhla kosmická euforie

Poté, co Čína potvrdila, že plánuje vyslat do vesmíru "ve vhodnou dobu" mezi touto středou a pátkem svého prvního kosmonauta, propadl nedělní tisk nadšení....

Výběr článků

Načítám