Hlavní obsah

Číňané provedli úspěšnou transplantaci obličeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Nemocnice v čínském městě Si-an v pátek oznámila, že provedla druhou transplantaci obličeje na světě. Primát drží Francie, kde lékaři transplantovali loni v listopadu část obličeje osmatřicetileté ženě, kterou pokousal pes.

Článek

Vojenská nemocnice Si-ťing v severočínském Si-anu v prohlášení na svých internetových stránkách uvedla, že obličej byl transplantován mužskému pacientovi a přípravy na zákrok trvaly dva roky.

Agentuře AFP zprávu bez bližších podrobností telefonicky potvrdila zdravotní sestra z nemocnice.

Čínská operace byla teprve druhá tohoto druhu na světě. Při té první byla osmatřicetileté pacientce transplantována kůže, podkožní tkáň a část svalstva tváře s cévami. [celá zpráva] Stalo se to se souhlasem rodiny dárkyně, která pocházela z Lille.

Tým lékařů tehdy vedli profesor Bernard Devauchelle a lyonský chirurg Jean-Michel Dubernard, který se v roce 1998 proslavil první transplantací ruky a o dva roky později transplantoval jednomu pacientovi obě ruce.

Začátkem loňského roku způsobil ve Francii rozruch plán chirurgů z nemocnice v Créteil u Paříže transplantovat těžce znetvořenému pacientovi tvář zemřelého člověka. Národní poradní výbor pro etiku ale operaci nepovolil.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokousané Francouzce transplantovali obličej

Tým francouzských lékařů transplantoval v Amiensu o víkendu rty, bradu a část nosu ženě, kterou znetvořil pes. Lékaři o několikahodinové operaci informovali...

Výběr článků

Načítám