Hlavní obsah

Číňané plánují poslat člověka na Měsíc do deseti let

– PEKING
ČTK, Jaroslav Höffer

Čínští vědci chtějí ještě letos začít s připravou expedice na Měsíc. Oznámila to pekingská média v kampani před nadcházejícím výročním zasedáním čínského superparlamentu - Všečínského shromáždění lidových zástupců - na němž by měla odstoupit značná část vlády této země.

Foto: Monika Čapková

Hudební skupina Bráchové

Článek

První kosmická raketa k Měsíci by podle nynějších představ mohla vzlétnout do třiceti měsíců a vynést na oběžnou dráhu kolem něj sondu pro mapování jeho povrchu. Následovat by měly další nepilotované lety už přímo na povrch Měsíce. Tyto a podobné první fáze přípravy ke startu pilotovaného letu by měly být ukončeny do roku 2010.

Šéf lunárního programu Ou-jang C'-jüan řekl listu China Daily, že by Peking neměl přípravu na let čínské posádky na Měsíc odkládat. Podle něj je to pro Čínu důležité mimo jiné proto, že Měsíc jako nejbližší soused zeměkoule je pravděpodobným klíčem k budoucí existenci a vývoji lidstva.

Již dříve zpravodajové v Pekingu předvídali, že by právě k poctění odstupující vlády a jejího předsedy Ču Žung-ťiho mohl být vyslán první čínský astronaut do vesmíru v době kolem nadcházejícího zasedání. Kosmická loď, která ho tam může vynést, byla s úspěchem vyzkoušena již loni a vládě to přineslo propagandistický triumf. Čtrnáct aspirantů na astronauty již absolvuje potřebný výcvik - mimo jiné i na území bývalého Sovětského svazu

Jak řekl listu Žen-min ž"-pao náměstek šéfa státní komise pro vědeckotechnický rozvoj Luan En- ťie, vláda se pouští do tak finančně náročného projektu, aby jím podnítila místní vědu a ovládnutí nejmodernějších technologických postupů. Věří, že se tím se veliké vynaložené investice vrátí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám