Hlavní obsah

Cigareta v italské kavárně vyjde kuřáka až na 275 eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Pokuta až 275 eur (asi 8,3 tis. Kč) hrozí od pondělí kuřákovi, který si v italské kavárně zapálí cigaretu. Majitel podniku, jenž mu to dovolí, zaplatí 2000 eur (asi 60 tis. Kč). Itálie zakázala odedneška konzumaci tabákových výrobků v barech, restauracích, na diskotékách i úřadech. Kuřáci si je tak užijí jen doma, pod širým nebem nebo v tzv. kuřárnách.

Foto: OZC Zlaté jablko

Roman Šebrle s Olgou Lounovou.

Článek

Parlament schválil přísnou úpravu už v prosinci 2002. Prosazení do praxe se ale odkládalo, a to celkem dvakrát. Naráží stále totiž na tvrdý odpor podnikatelů.

Podle průzkumu veřejného mínění je pro nový zákon 83 procent Italů.

Odpor podnikatelů

Dosud jen pět procent z téměř čtvrt miliónu barů a restaurací v Itálii zřídilo oddělené místnosti pro kuřáky a nekuřáky.

Podniku, který zákon poruší, hrozí pokuta až 2000 eur (přes 60 tisíc korun). Na druhou stranu cigareta a silná káva patří k ranním rituálům většiny Italů. Na dobré presso přitom často chodí do kaváren.

Policie proto přiznává, že nebude mít alespoň zpočátku dostatek lidí trestat každého kuřáka, který si zapálí v restauraci. Ten by přitom měl na místě zaplatit blokovou pokutu až do výše 275 eur (asi 8,3 tis. Kč).

Nová kampaň

Italské úřady nový zákon brání. Ministr zdravotnictví Girolamo Sirchia, původním povoláním lékař, vše označil "za ochranu nekuřáků před následky pasivního kouření".

"Většina z obyvatel je otrávená, když musí dýchat cigaretový kouř, když jdou do práce, pracují nebo tráví svůj volný čas... Tři čtvrtiny Italů nás podporují," doplnil.

Sirchia navíc stojí za novou protikuřáckou kampaní v zemi, která je zaměřená především na ženy. Stovky letáků a billboardů nesou poselství - Kouření není sexy, nebo Nenič svou krásu cigaretou.

Odpor i ve vládě

V Itálii holduje tabáku zhruba 14 až 16 miliónů lidí z celkové 58 miliónové populace. Ne všichni politici však krok vlády podporují.

"Kouřím od osmnácti. Je to můj osobní problém, moje právo," řekl deníku Corriere della Sera ministr obrany Antonio Martino.

Zákon proti kouření ve veřejných prostorách zavedly již dříve Irsko (loni v březnu) a Norsko (loni v červnu). Velká Británie se k tomuto kroku chystá od roku 2006.

Anketa

Souhlasili byste s podobnou právní úpravou v ČR?
Ano
67 %
Ne
31 %
Je mi to jedno
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 929 čtenářů.

Reklama

Související články

Irské hospody už bez cigaretového kouře

Cigareta vykouřená v irské hospodě se od pondělí stává téměř trestným činem. Jako první země Evropské unie totiž Irsko zavádí absolutní zákaz kouření...

Výběr článků

Načítám