Hlavní obsah

CIA má tajné vězení v Jordánsku

Právo, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká CIA disponuje v Jordánsku přísně tajnou věznicí, kde drží zajaté špičky mezinárodní teroristické sítě al-Kajdá. S odvoláním na nejmenované armádní zdroje to ve středu napsal izraelský list Ha'arec.

Foto: Aleš Plevka

Lenka Filipová se vítá s diváky

Článek

Zatímco zajatci z řad al-Kajdá zadržení v Afghánistánu byli později dopraveni na americkou základnu Guantánamo na Kubě, na tajné jordánské základně mají být především vězni z Pákistánu.

Podle listu Ha'arec je na základně v Jordánsku internováno celkem 11 vězňů. Mezi nimi jsou údajně i muž číslo 3 sítě al-Kajdá, šéf tajných operací Chálid Šajch Muhammad, jenž byl dopaden před dvěma lety v Pákistánu.

Kuvajťan Muhammad je přitom pokládán za jednoho z organizátorů útoků z 11. září. Mezi další zajatce tajné věznice patří podle listu Abú Zubajdá, považovaný za "verbíře" al-Kajdá, a Indonésan Rjiduan Isamuddin, zvaný Hambali, spolustrůjce pumového útoku na diskotéku na ostrově Bali v říjnu 2002, při němž zahynulo na 200 lidí.

Těsné vazby států

Již dříve se objevily zprávy o tom, že americká rozvědka zadržuje vězně na neznámém místě v cizí zemi, nikdy však nepadlo její jméno.

Informace o přísně střeženém vězení v Jordánsku potvrdila i organizace Human Rights Watch (HRW), podle níž zde dochází k mučení a týrání zajatců a používání zakázaných metod psychického vydírání.

Díky tradičně dobrým vazbám Jordánského království na USA si přitom vyšetřovatelé mohou být jisti, že informace neproniknou na veřejnost.

Poloha jordánské základny CIA je podle HRW tak tajná, že si prezident USA George W. Bush nepřál, aby mu rozvědka o ní poskytovala jakékoliv informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám