Hlavní obsah

CIA: Irák nikdy přímo neohrožoval USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ředitel CIA George Tenet ve čtvrtek prohlásil, že jeho lidé nikdy neoznačili Irák za bezprostřední ohrožení Spojených států. CIA prý ani nikdo nenavedl, o čem a jak má ve věci údajné existence zbraní hromadného ničení v rukou režimu Saddáma Husajna informovat.

Foto: Sdružení Neratov, o.s. (archiv)

Benefiční koncert pro Barunku.

Článek

"Naši lidé nikdy neřekli, že je (pozn. Irák) bezprostřední nebezpečí," uvedl Tenet na ojedinělé tiskové konferenci na Georgetownově univerzitě na obranu CIA.

"Lépe, vykreslili portrét režimu brutálního diktátora, který stále klame a snaží se budovat zbrojní program. Právě ten by mohl podle analytiků překvapit (pozn. USA) a ohrozit naše zájmy," řekl.

Tenet popřel dále obvinění jak vlády USA, že k útoku na Husajna ji vedly právě informace jeho organizace, tak odstoupivšího americké zbrojního šéfinspektora v Iráku Davida Kaye. Ten obvinil CIA z manipulace s fakty.

Tenet zároveň však odmítl, že by údaje podávané jeho službou byly ovlivněné politickou objednávkou: "Nikdo nám nikdy neřekl, co máme říkat a jak to máme říkat." Ke Keyovi zase dodal, že američtí odborníci měli v Iráku málo času provést důkladný průzkum.

"Jako v řadě nejobtížnějších zpravodajských výzev - teď když už je většina věcí o Iráku známa, se ukazuje, že jsme neměli úplně pravdu, ale ani jsme se zcela nemýlili," konstatoval Tenet.

Připustil dále určité nedostatky práce CIA, mj. že služba neměla v Iráku dostatek agentů a nepronikla až do "vnitřního okruhu" Saddáma Husajna. Zároveň však vyzdvihl "velké úspěchy" organizace jinde ve světě, například v Íránu a v Libyi.

Bush trvá na svém

Prezident USA Bush ve čtvrtek znovu zopakoval, že je přesvědčen o tom, že Spojené státy "udělaly správnou věc", když podnikly válečnou operaci proti Iráku. "Když vezmu v úvahu, co jsem věděl tehdy a co vím dnes, Amerika udělal v Iráku správnou věc," prohlásil Bush.

"Měli jsme na vybranou - věřit slovu šílence, nebo podniknout akci na obranu amerického lidu. Tváří v tvář takovému výběru se vždy rozhodnu pro obranu Ameriky," řekl Bush. V odpovědi na kritiky svého postupu uvedl: "Kdyby záleželo na některých politicích ve Washingtonu, Saddám Husajn by byl stále ještě u moci."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám