Hlavní obsah

Chášukdžího snoubenka trvá na trestu pro Saúdy

Vladimír Plesník, Právo, CNN, Vladimír Plesník

Snoubenka zavražděného saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího (†59) v minulých dnech vyzvala amerického prezidenta Joea Bidena, aby Saúdskou Arábii pohnal k odpovědnosti za vraždu jejího druha.

Foto: Profimedia.cz

Hatice Cengizová během sobotního třetího výročí brutální vraždy jejího snoubence Džamála Chášukdžího (†59)

Článek

Devětatřicetiletá Hatice Cengizová přijela do Washingtonu v den třetího výročí brutální vraždy svého snoubence a připojila se k protestu před saúdským velvyslanectvím nedaleko amerického Kongresu. Tam odhalila Chášukdžího portrét v nadživotní velikosti, stylizovaný do podoby novinového článku.

Cengizová vyjádřila znepokojení nad tím, že se Jake Sullivan, Bidenův poradce pro národní bezpečnost, setkal se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem, kterého americké tajné služby označily za objednavatele atentátu.

Zpravodajci USA: Vraždu Chášukdžího schválil saudský korunní princ

Zahraniční

„Je to ta odpovědnost, kterou Biden slíbil?“ ptala se Cengizová na shromáždění při svíčkách.

„Muhammad bin Salmán vzal Džamála mně i celému světu. Budete ho hnát k odpovědnosti, nebo ty vrahy odměníte?“ položila otázku.

Tělo se nenašlo

Chášukdží, který se narodil v Saúdské Arábii a žil v USA, byl známým a otevřeným kritikem saúdského vedení a pravidelně psal pro list The Washington Post.

Chášukdžího děti daly na vědomí, že odpouštějí vrahům svého otce

Blízký a Střední východ

Druhého října 2018 ho na saúdském konzulátu v Istanbulu brutálně mučil, zavraždil, tělo rozčtvrtil speciální pilou a rozpustil v kyselině tým jedenácti agentů vyslaných ze Saúdské Arábie, včetně vojáků, příslušníků tajných služeb a forenzního patologa. Novinářovo tělo se nikdy nenalezlo.

Nepřehledný proces v Rijádu
Saúdská Arábie nejprve důrazně popírala, že by se do vraždy zapletla.
Později tvrdila, že vraždu provedli saúdští agenti jednající na vlastní pěst.
V nepřehledném procesu v Saúdské Arábii dostalo pět Saúdů tresty smrti a tři trest vězení. Hrdelní tresty justice později zmírnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám