Hlavní obsah

Čeští vojáci havarovali v Kuvajtu

ČTK, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMP DAUHÁ

Auto se sedmi příslušníky české protichemické jednotky havarovalo v Kuvajtu. Dva vojáci utrpěli zranění, jeden z nich má zlomenou nohu. Oznámil to ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který v pondělí do Kuvajtu přiletěl na jednodenní návštěvu.

Foto: foto pro Miss Junior Jakub Ludvík

Miss Junior ČR 2010 Samira Zylollarová. Líčení a styling Petra Kubíčková a Miss Junior.

Článek

Podle ministra nehodu nezavinili Češi. Do auta s devíti českými vojáky narazil vůz řízený Kuvajťanem.

V havarovaném autě nejeli vojáci, kteří podlehli psychickému tlaku a požádali o předčasný návrat do vlasti, většinou z rodinných důvodů. Je jich celkem osm. "Ministr Tvrdík nám řekl, že do konce ledna může odjet ten, kdo se na tuto misi necítí, je to trochu nestandardní, ale i toto je výjimečně náročná akce," řekl ČTK na vojenské základně Dauhá velitel logistické skupiny Miroslav Matis. Vojáci sice mají s armádou podepsaný půlroční kontrakt na tuto misi, ale je již veřejným tajemstvím, že jejich pobyt bude delší. "Máme informace o tom, že bychom tu měli být tak do června," tvrdí Matis.

Obrovský tlak drtí nervy

Jeho vojáci jsou v Kuvajtu od září loňského roku. Pohnutky vojáků, kteří Kuvajt předčasně opouštějí, jsou různé. "Hrozba války se sousedním Irákem a zároveň nebezpečí zbraní hromadného ničení vytváří na lidi obrovský tlak," informuje velitel kontingentu Jan Weiser. "Neunesli ten tlak, mají rodinné problémy, případně počítali jen s tím, že pojedou ven na šest měsíců," říká pak dál Matis. Osobně se připravuje na to, že bude v misi déle. "Alespoň pak nebudu zklamaný".

Vojáky v kuvajtské misi přijel povzbudit i ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Údajně jim slíbil, že za takto náročnou práci budou i více odměněni. "Ministr nám řekl, že by každý mohl dostat přidáno asi tak 300 dolarů měsíčně. Uvidíme jak to dopadne," řekl major Igor Mihulka. Ten absolvoval již v roce 1999 misi KFOR v Kosovu. "Já jsem v pohodě, mohu být v zahraničí a pořád vím, že rodina je se mnou, že nepřijdu o rodinné zázemí," tvrdí.

Makat a pak odpočívat

Mihulka i Matis jsou zajedno v tom, jak čelit stresu, který pro drtivou většinu českých vojáků představuje hrozba války. "Intenzívně pracovat a pak si intenzívně odpočinout," říkají.

Na vojenské základně obehnané vysokou zdí s ostnatým drátem a lemované desítkami strážních věží mají vojáci k odpočinku výborné podmínky. Využívají klimatizované tělocvičny otevřené 24 hodin denně, kino, knihovnu, velké množství obchodů, restaurací. Součástí základny je i nákupní středisko, kde jsou obchody se suvenýry, poměrně levnou elektronikou, oblečením, fotoateliér, holič, krejčovství, prádelny, ošetřovna, stomatologie a stánky s rychlým občerstvením.

Většinu času ale vojáci tráví nácvikem likvidace důsledků použití zbraní hromadného ničení. Trénují dekontaminaci prostoru, osob a vozidel, stavění stanů, organizaci strážního zajištění a navázání spojení. Procvičují se v topografické přípravě, orientaci v poušti, v ostrých střelbách a učí se ovládat vozidla v poušti.

Chemiky by měla koncem ledna posílit více než stočlenná skupina chemiků, lékařů a dalších specialistů. V Kuvajtu na základně pojmenované po katarské metropoli, tak bude působit více než 350 Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám