Hlavní obsah

Český horolezec zahynul ve Vysokých Tatrách

Právo, ČTK, ivi
Bratislava

Dva čeští horolezci spadli z jihovýchodní stěny Lomnického štítu ve Vysokých Tatrách. Jak informuje server Horské záchranné služby, jeden z Čechů zemřel na místě, druhý je zraněný.

Foto: Horská záchranná služba SR

Záchranná akce ve Skalnaté dolině

Článek

V sobotu v ranních hodinách našli polští horolezci těla dvou mužů ve Skalnaté dolině. Byli to čeští horolezci, kteří lezli v jihovýchodní stěně Lomnického štítu. Jeden z mužů byl mrtev, druhý utrpěl vážná zranění.

„Podrobnosti o jejich pohybu a příčině pádu zatím nejsou známé,“ uvedla Horská záchranná služba (HZS).

Záchranáři využili dobrého počasí a požádali o pomoc Vrtulníkovou zdravotní záchrannou službu. Helikoptéra na místě vysadila lékaře a dva záchranáře. U jednoho z českých horolezců už lékař mohl pouze konstatovat smrt.

„Při pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem,“ uvedla HZS. Druhý horolezec byl po poskytnutí neodkladné lékařské péče ve vážném zdravotním stavu letecky transportován do nemocnice v Popradu.

Foto: Horská záchranná služba

Tělo mrtvého muže vrtulník převezl do Starého Smokovce, kde ho horská služba předala policii a pohřební službě.

Smrtelné úrazy českých horolezců a turistů ve Vysokých Tatrách
4. července 2010 - Pravděpodobně kolaps byl podle horských záchranářů příčinou smrti českého turisty na svahu pod Soliskem ve Vysokých Tatrách. Pokusy o oživení třiačtyřicetiletého Čecha byly neúspěšné, tělo přepravil vrtulníkem do Starého Smokovce.
22. července 2010 - Pád z hřebenu ve Vysokých Tatrách nepřežil pětašedesátiletý český turista. Mrtvolu nalezli polští záchranáři.
7. července 2011 - V Západních Tatrách zemřela po 150metrovém pádu česká turistka. Žena se zřítila z horského sedla mezi Ostrým Roháčem a vrchem Plačlivé směrem do Jamnické doliny. Příčinou neštěstí bylo podle záchranářů zřejmě nepříznivé počasí a kluzký terén.
30. června 2012 - Pětatřicetiletý Čech se zřítil z výšky 80 metrů ve Vysokých Tatrách a utrpěl zranění neslučitelná se životem. Mrtvé tělo vyprostili slovenští záchranáři v náročném skalnatém terénu pod Rumanovým štítem v hlavním tatranském masivu.
26. února 2013 - Český horolezec zemřel pod lavinou ve Vysokých Tatrách. Podle horské služby pětašedesátiletý Čech ve vysokohorském terénu sněhovou masu sám uvolnil.
23. března 2013 - Český turista a slovenský horský vůdce zemřeli o víkendu v lavině ve Vysokých Tatrách. Obě těla našli záchranáři v noci na 24. března pod horou Satan.
23. prosince 2013 - Policisté ukončili pátrání po šestatřicetiletém horolezci Jaroslavu Žilinskému z Hradce Králové. Pohřešovaný muž byl nalezen mrtvý v Tatrách.
17. března 2014 - Český turista nepřežil pád laviny ve Vysokých Tatrách.
22. března 2014 - Český horolezec spadl při horském výstupu ve Vysokých Tatrách. Neštěstí se stalo v dolině nad Vareškovým plesem.
19. srpna 2014 - Dvaaosmdesátiletý český turista nepřežil asi 100 metrů dlouhý pád ve Vysokých Tatrách. Muž se zřítil do údolí při sestupu z Chaty pod Rysy.
7. března 2015 - Dvaapadesátiletý český horolezec nepřežil v pád při výstupu na horu Tupá ve Vysokých Tatrách, informovala slovenská horská služba.
21. března 2015 - Jeden český horolezec zemřel a další utrpěl vážná zranění po pádu při výstupu na horu Lomnický štít ve Vysokých Tatrách. Záchranáře časně ráno kontaktovali polští horolezci, kteří našli těla dvou Čechů ve Skalnaté dolině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám