Hlavní obsah

Českého kickboxera vězněného na Novém Zélandu nevyhostí, dostal povolení k pobytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český občan, po kterém česká policie pátrá kvůli vyšetřování vraždy z roku 2003, se vyhne vyhoštění z Nového Zélandu. Tam byl odsouzen za pašování drog a po vypršení trestu mu hrozilo vyhoštění. Tomu se ale nyní vyhne, protože novozélandská vláda mu udělila povolení k pobytu. Píše o tom novozélandský zpravodajský server stuff.co.nz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ se týká Karla Šroubka, který v roce 2003 jako 22letý přijel na Nový Zéland se zfalšovaným cestovním pasem svého přítele. Jako Jan Antolík se posléze stal na Novém Zélandu úspěšným podnikatelem a také kickboxerem světové třídy.

Ministr pro přistěhovalectví Ian Lees-Galloway nyní přijal mimořádné rozhodnutí a udělil 37letému Čechovi povolení k pobytu na Novém Zélandu, i když Čech do země přijel na falešný pas a teď je ve vězení za dovoz drog, jejichž cena by na ulici činila 375 tisíc novozélandských dolarů (5,5 miliónu Kč). Ministr uvedl, že povolení k pobytu je svázáno s důležitými podmínkami a že se je rozhodl udělit po pečlivém zvážení všech dostupných informací.

Neveřejné důvody

Rozhodnutí, proč udělil povolení k pobytu pašerákovi drog, ani podmínky související s tímto povolením, ministr nevysvětlil. Sdělil jen, že tyto důvody nemůže zveřejnit kvůli utajení a kvůli právním důvodům. Ministr pro přistěhovalectví má absolutní svobodu při rozhodování, zda zabrání deportaci některé osoby a zda jí poskytne povolení k pobytu, upozornil server.

Karel Šroubek byl údajně účastníkem incidentu, při němž byl v Praze zastřelen člověk. Pachatelem byl Štěpán Císař, který byl nakonec za vraždu odsouzen k desetiletému vězení. Šroubek úřadům na Novém Zélandu řekl, že jako svědkovi vraždy jemu i jeho rodině vyhrožovala dvojice policistů, kteří po něm chtěli, aby vypovídal lživě a tím pomohl vyváznout hlavnímu podezřelému. To prý byl důvod jeho odchodu z Česka.

Že Šroubek žije pod falešnou identitou na Novém Zélandu, se zjistilo v roce 2009. Tehdy česká pobočka Interpolu informovala novozélandské úřady o jeho pravé totožnosti a vydala na Šroubka zatykač v souvislosti s vyšetřováním zmíněné vraždy.

Druhá šance

Místo vyhoštění ho ale soudce v roce 2012 vzhledem k úspěšnému začlenění do novozélandské společnosti osvobodil a dal mu podle novozélandského tisku „druhou šanci”. Tu ale údajně promarnil v červnu 2016, kdy byl odsouzen k pěti letům a devíti měsícům vězení. Po propuštění ho měl imigrační úřad vyhostit ze země jako nežádoucího. To se však rozhodnutím ministra teď mění.

Novozélandský server také upozornil, že Šroubek se v posledních 15 letech několikrát dostal do konfliktu s policií a čelil několika obviněním v souvislosti s drogami a loupeží. Byl ale buď zproštěn viny, nebo jeho obvinění bylo zrušeno.

Minulý měsíc byla odmítnuta Šroubkova žádost o podmínečné propuštění. Žádat o něj může znovu příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám