Hlavní obsah

Černobyl stále ohrožuje jídelníček Finů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TAMPERE

Borůvky, houby a losí maso z jihu Finska stále obsahují zvýšené množství nebezpečné radioaktivní látky cesium. Ta se do přírody uvolnila během výbuchu Černobylu v roce 1986. Napsal to ve středu finský deník Aamulehti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Informační tabule s plánky tras a zajímavými místy spolu s příjemným jarním ránem vítala rekordní počet účastníků z celé republiky i ze Slovenska.

Článek

Zdravotní testy rostlin, zvířat v divoké finské přírodě provedl na doporučení Evropské unie Finský úřad nukleární a radiační bezpečnosti.

Pro průzkum si specialisté zvolili oblast kolem Tampere. Právě tamější obyvatelé a příroda byli v zemi zasaženi výbuchem Černobylu nejvíce.

Nebezpečná hladina cesia byla naměřena zejména v jedlých houbách, nejvíce v holubince. Nižší množství látky ale vykázaly také testy borůvek a losího masa.  

Hygienici sice Finům pojídání produktů z divoké přírody přímo nezakázali, ale radí k jisté opatrnosti. 

"Lidé by si měli dávat pozor, kolik potravin pocházejících přímo z lesů zařadí do svého jídelníčku. Nenabádáme k hysterii, ale jen k jisté opatrnosti při jejich výšené konzumaci," sdělila veřejnosti hygienička Riitta Hanninenová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám