Hlavní obsah

Celá Británie se klaní Alžbětě II., královna vládne zemi už 60 let

Londýn
Aktualizováno

V Británii v sobotu začaly čtyřdenní oslavy 60. výročí nástupu na trůn královny Alžběty II., a to s její tradiční návštěvou prestižních koňských dostihů Derby v jihoanglickém Epsomu, kde bylo na 150 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Británie slaví 60 let panování královny Alžběty II.Video: Reuters

 
Článek

Oslavy oficiálně zahájila přehlídka a královského jízdního dělostřelectva v centru Londýna. Královna pak zamířila na dostihy. Alžběta II. je známou příznivkyní dostihů, i když na rozdíl od mnoha jejích poddaných nesází.

Plnokrevníci z její stáje také běželi na dnešním derby. Vyhrál favorizovaný kůň Camelot, jehož žokeji Josephu O'Brienovi královna v modrém kabátě předala trofej pro vítěze.

Panovnice s vítězi závodu hovořila. "Má neuvěřitelné znalosti. Její vědomosti o plnokrevnících a chovu jsou rozsáhlé," řekl šéf dostihového areálu Anthony Cane.

V neděli Alžběta II. vyrazí v doprovodu manžela prince Philipa na zvlášť upravené lodi The Spirit of Chartwell na Temži v rámci gigantické flotily tisíce plavidel, kterou prý bude ze břehů sledovat až milion diváků. Pak se budou pořádat po celé zemi společné pikniky a sousedské slavnosti - po vzoru oslav z roku 1977, kdy se jich zúčastnily miliony lidí.

Nikdy neudělala chybný krok, je tady a ve světě velmi populární a respektovaná. Je to příležitost, aby jí lidé poděkovali.
premiér David Cameron

Ne všichni v Británii slaví. Antimonarchistická organizace Republic chystá na neděli protest na břehu Temže.

Levicově orientovaný deník The Guardian na svém serveru čtenářům nabízí republikánsky smýšlejícím čtenářům možnost jedním kliknutím odstranit zprávy a fotografie informující o královském jubileu. Jimi jsou jinak všechny britské deníky a zpravodajské servery doslova obaleny.

V pondělí bude koncert před Buckinghamským palácem, ne kterém zahrají Paul McCartney, Elton John, Kylie Minogue, Jessie J, Tom Jones, Cliff Richard, Ed Sheeran nebo Stevie Wonder.

V úterý bude královna na bohoslužbě díkuvzdání v londýnské katedrále sv. Pavla a na následující recepci ve Westminster Hall v parlamentu. Domů se pak vrátí v čele průvodu kočárů. Oslavy vyvrcholí, když pozdraví davy z balkonu Buckinghamského paláce.

Šestaosmdesátiletá panovnice je druhým "nejdéle sloužícím" britským monarchou. Překonává ji jen královna Viktorie, která převážně v 19. století vládla přes 63 let. Alžběta II. již slavila v roce 1977 stříbrné a v roce 2002 s ještě větší pompou zlaté výročí nástupu na trůn. Ale oslavy diamantového jubilea Británie zažila poprvé a naposledy v předminulém století právě s královnou Viktorií v roce 1897.

"Královna poskytla (zemi) neuvěřitelnou službu. Nikdy neudělala chybný krok, je tady a ve světě velmi populární a respektovaná. Je to příležitost, aby jí lidé poděkovali," vzdal panovnici hold britský premiér David Cameron.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám