Hlavní obsah

Čechům se prodlouží věk, na Jihokorejce ale mít nebudou, předpovídá britská studie

BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I pro Česko platí perspektiva prodloužení života u lidí narozených v roce 2030. Předpovídá to studie v britském lékařském časopise Lancet. Růst délky dožití však nebude tak výrazný, jako například v rekordní Jižní Koreji, kde se ženy budou moci poprvé dožít v průměru více než 90 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Česku se ale mají aspoň viditelně zmenšit rozdíly v délce dožití mezi pohlavími. Zatímco Jihokorejky narozené za 13 let budou před sebou mít šanci žít v průměru asi 91 roků, průměrný věk Češek narozených roku 2030 se zvýší na více než 84 let. Pro srovnání: ženy narozené v ČR v roce 2015 se mohou podle statistiků dožít 81,7 roku.

„Ještě na přelomu století mnozí badatelé věřili, že délka dožití nikdy nepřekročí hranici 90 let. Naše předpovědi ukazují úspěchy našeho veřejného zdraví a zdravotní péče,“ upozornil podle listu The Guardian profesor Majid Ezzati z britské Imperial College London.

Češi narození v roce 2030 se v průměru přiblíží k hranici 80 let.
Majid Ezzati, profesor<br/>

Studie vychází z pokračování dosavadních civilizačních trendů. Nemůže předvídat dopady nečekaných sociálních zvratů, epidemií či přírodních katastrof, jež samozřejmě mohou statistiky o délce života výrazně ovlivnit.

Na adresu úspěchu Jihokorejců Ezzati poznamenal, že „udělali správně spoustu věcí“. „Zdá se, že jsou místem, kde je větší rovnost mezi lidmi, takže mnoho věcí, které lidem prospívají – vzdělání či zdravá výživa – tam prospělo většině. Zatím jsou na tom lépe i ve zvládání vysokého tlaku a mají jednu z nejnižších úrovní obezity na světě,“ dodal.

Přitom ještě v roce 1960 byla délka dožití Jihokorejců – a to jak mužů, tak žen – nejméně o 12 let kratší než v tehdejších českých zemích.

Zmenší se rozdíl mezi pohlavími

Studie v 35 průmyslových zemích, kterou vypracoval tým pod Ezzatiho vedením, ale ukazuje, že muži budou v délce života za ženami nadále pokulhávat. Platí to i pro Jižní Koreu i pro Česko.

Muži mají tradičně méně zdravý styl života. Ale jak se životní styly mužů a žen připodobňují, sbližuje se i jejich délka dožití.
Majid Ezzati, britský profesor

Očekávaný věk Jihokorejců se prodlouží na 84,1 roku, Češi narození v roce 2030 se v průměru přiblíží k hranici 80 let. Nyní je jejich délka dožití 75,9 roku.

Malou útěchou je, že se rozdíl v délce života obou pohlaví zmenší. Češkám, které se narodily předloni, předpovídali vědci život o šest let delší než mužům. Do roku 2030 se rozdíl zmenší o rok, na pět let. Zato v Jižní Koreji výrazný rozdíl mezi pohlavími přetrvá. Nyní překračuje sedm let, v roce 2030 má být o něco menší.

„Muži mají tradičně méně zdravý styl života. Ale jak se životní styly mužů a žen připodobňují, sbližuje se i jejich délka dožití,“ vysvětlil britský profesor.

Chabé vyhlídky pro USA

Česko nepatří mezi rekordmany v délce dožití. K nim budou v roce 2030 patřit vedle Jihokorejek druhé Francouzky (délka dožití 88,6 roku) a Japonky (88,4 roku), které dlouhá léta vedly. Mezi muži bude náskok Jihokorejců menší, jen nepatrně předstihnou Australany a Švýcary (84 let).

Země, které dopadly dobře, toho dosáhly investicemi do zdravotního systému a tím, že zajistily, aby byl dostupný pro každého.
Majid Ezzati, profesor

Šokující je, jak málo se změní délka dožití v USA. Mužům klesne na úroveň, jaká je nyní v Česku, tedy na 75,9 roku. Američanky pak dosáhnou úrovně Mexika – dožívat se budou „jen“ 83,3 roku, tedy jen o dvě léta více než v roce 2010. [celá zpráva]

Příčinou je podle studie kombinace faktorů jako obezita, úmrtí matek a dětí, sebevražednost i nerovný přístup ke zdravotnictví. USA jsou totiž jedinou průmyslovou zemí bez všeobecné zdravotní péče. Američany tak předběhne v délce dožití i Chile.

Ezzati zdůraznil: „Země, které dopadly dobře, toho dosáhly investicemi do zdravotního systému a tím, že zajistily, aby byl dostupný pro každého.“

Reklama

Výběr článků

Načítám