Hlavní obsah

Čech zasypaný lavinou přijel do Tater na jediný den

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Letos zemřelo ve Vysokých Tatrách pět turistů. Všichni byli občané České republiky. Poslední obětí je 26letý skialpinista z Prahy, který zemřel ve čtvrtek pod lavinou v Mengusovské dolině. Do Tater přijel navštívit své přátele z Brna jen na jediný den. Trojici skialpinistů neodradil od výstupu ani třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Foto: Jiří Cysař

Minipivovar na Luční boudě, 1410 m. n. m

Článek

"Zbytečně riskovali. Platí zde zákaz zimních výstupů a neměli s sebou ani základní vybavení do takového terénu, jako je lavinový hledač, lopatku a lavinovou sondu," řekl Novinkám náčelník horské služby Vysoké Tatry Martin Kulanga.

Podle záchranářů kdyby ho přátelé měli čím lokalizovat a čím vyhrabat, mohli mladého Pražáka zachránit.

Mobil byl k ničemu

Lavinu uvolnili sami skialpinisté a dvěma se z ní podařilo dostat vlastními silami. Jeden z nich doběhl na chatu u Popradského plesa a zavolal pomoc. "Nahoře nebyl signál a pak mi vypadla baterka u mobilu," vysvětloval.

Horská služba okamžitě zahájila akci. Vrtulník vysadil přímo na místě tři psovody s lavinovými psy. Tělo Pražáka našli po hodině a pokusili se o resuscitaci, která ani po třiceti minutách nebyla úspěšná. "Nebyl hluboko, tak asi dva metry. Ležel však na něm velmi těžký sníh," vysvětloval polský horolezec, který se do záchranné akce dobrovolně přihlásil.

Patnáct členů horské služby následně transportovalo tělo do doliny. V Tatrách stále platí zvýšené lavinové nebezpečí a každý výstup je potřeba důkladně zvážit.

Reklama

Související témata:

Související články

Další Čech zahynul v Tatrách pod lavinou

Slovenské Vysoké Tatry si ve čtvrtek připsaly další oběť z Čech. Jednoho že tří českých lyžařů, skialpinistů, kteří se pohybovali mimo vyznačené trasy pohřbila...

Výběr článků

Načítám