Hlavní obsah

Bývalý vůdce Sinn Fein Donaldson zavražděn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Denis Donaldson, jenž byl bývalým klíčovým mužem irské strany Sinn Fein, byl v úterý nalezen na území Irska mrtvý. Donaldson se od prosince skrýval poté, co přiznal, že dříve pracoval jako informátor britských tajných služeb.

Článek

Donaldsonovu mrtvolu nalezli policisté na chatě v regionu Donegal. Na těle zesnulého byly patrné stopy po výstřelu. V posledních dnech žil Donaldson na chatě bez elektřiny, podle svědků vypadal jako "štvaná zvěř". 

Informaci o skonu bývalého vůdce Sinn Fein potvrdily vlády v Londýně a v Dublinu.

Sinn Fein byla politickou frakcí teroristické organizace IRA, jež usilovala o sjednocení celého Irska. Severní Irsko s metropolí Belfastem je k nevoli tamních katolíků stále součástí Velké Británie.

IRA ale v bezoprostřední reakci na úmrtí Donaldsona uvedla, že nehodlá změnit ukončení ozbrojeného boje, který ohlásila loni v červenci. Šéf Sinn Fein Gerry Adams řekl, že "jeho strana neměla s úmrtím Donaldsona nic společného". Vyvracel tím spekulace, že by se členové Sinn Fein mohli mstít bývalému politikovi kvůli jeho zradě.

I irský premiér Bertie Ahern odsoudil "brutální vraždu" Donaldsona. Ahern věří, že "ten, kdo čin spáchal, bude co nejdříve odsouzen".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám