Hlavní obsah

Bývalý katalánský lídr Puigdemont po vydání zatykače odjel z Finska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Katalánský expremiér Carles Puigdemont v sobotu odjel z Finska poté, co severská země obdržela ze Španělska mezinárodní zatykač vydaný kvůli jeho obžalobě ze vzpoury. Podle agentury AFP o jeho odjezdu informoval jeden z finských poslanců s tím, že Puigdemont zamířil zpět do Belgie, kde od loňska pobývá.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Bývalý katalánský vůdce Carles Puigdemont

Článek

Vůdce katalánských separatistů byl od čtvrtka na návštěvě Finska kvůli setkání se zákonodárci a účasti na konferenci. Tam jej zastihlo páteční rozhodnutí španělské justice, která jej spolu s 12 dalšími politiky obžalovala ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Poslanec Mikko Karna, který organizoval jeho návštěvu, v sobotu uvedl, že Puigdemont opustil Finsko již v pátek večer a zamířil do Belgie.

Puigdemontův právník Jaume Alonso-Cuevillas v rozhovoru se španělskou rozhlasovou stanicí Catalunya Radio již dříve řekl, že jeho klient se sám dostaví na policii. Za vzpouru hrozí ve Španělsku až 25 let vězení.

Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska. Kromě Puigdemonta je mezi obžalovanými kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull či bývalá šéfka regionálního parlamentu Carme Forcadellová. V separatistické kauze bývalého vedení Katalánska bylo dosud obviněno 28 lidí, kromě tří z nich byli všichni obžalováni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám