Hlavní obsah

Bushova podpora Šarona nutí Palestince k boji

WASHINGTON/GAZA/JERUZALÉM

Americký prezident George Bush po středečním setkání s izraelským premiérem Arielem Šaronem podpořil jeho plán na jednostranné stažení z pásma Gazy a západního břehu Jordánu. Současně prohlásil, že Izrael má právo na část území západního břehu Jordánu. .

Foto: Miroslav Knotek

Místostarostka Maříková navštívila v rámci dne otevřených dveří 49. mateřskou školu v Puškinově ulici

Článek

Vůdce palestinské radikální organizace Hamás Chálid Mišal na to reagoval, že Palestincům nezbývá než vést ozbrojený boj. Bushovy výroky kritizoval také generální tajemník OSN Kofi Annan. Spokojeni však nejsou ani židovští osadníci a krajní pravice v Izraeli.

Palestinci se obracejí na Brity

Palestinský ministr zahraničí Nabíl Šás vyzval ve čtvrtek britskou vládu, aby se pokusila odradit amerického prezidenta George Bushe od jeho podpory plánu izraelského stažení z pásma Gazy. "Vím, že britská vláda v minulosti opakovaně vyjádřila souhlas s cestovní mapou jako se způsobem urovnání izraelsko-palestinského konfliktu. Byl bych velmi rád, kdyby Blair vysvětlil Bushově vládě hloupost její nové politiky a nebezpečí, které představuje nejen pro Izraelce a Palestince, ale pro celý Blízký východ." dodal.

Palestinský vůdce Jásir Arafat vyzval státy Organizace islámské konference k uspořádání mimořádné schůzky o situaci na Blízkém východě. Současně řekl, že Palestinci budou nadále bojovat za svůj vlastní stát. Jednostranné stažení Izraele, jak dříve uvedl Šaron, je reakcí na to, že Izrael nemá adekvátního patnera pro jednání. Tím se odkládá vznik samostatného palestinského státu.

Bush podporuje jednostranné kroky Izraele

Bush odsouhlasil Šaronův plán na stažení osadníků z pásma Gazy, což budou palestinské extremistické skupiny považovat za své vítězství. Zároveň řekl, že v mírových jednáních o dalším území bude muset být brána v úvahu existence izraelských obydlených středisek na západním břehu Jordánu. Prohlásil také, že se problém návratu palestinských uprchlíků bude muset řešit v rámci budoucího palestinského státu a nikoli Izraele.

Palestinské vedení to považuje za nepřijatelné předjímání faktů, která měla vyplynout až z mírových rozhovorů.

Generální tajemník OSN Kofi Annan je nespokojen, protože prezident podle něj implicitně uznal nároky některých Izraelců na území západního břehu Jordánu. Podle Annana musí uspořádání mezi Izraelci a Palestinci vzejít z jejich vzájemných rozhovorů.

Ostrá reakce Palestinců

"Bush vystřelil fatální kulku na mírový plán zvaný cestovní mapa a na všechny další plány, ať už se budou jmenovat jakkoli. Je to kritický bod, který si žádá společnou odpověď muslimů Arabů a Palestinců. Musejí otočit stránku politického řešení a připojit se k ozbrojenému boji," řekl vůdce Hamásu Mišal. Bush podle něj dokázal, že mu nezáleží na právech Palestinců a že mu jde výhradně o zájmy "sionistické entity".

Chálid Batš z Islámského džihádu považuje Bushova slova za vyhlášení války Palestincům. "Bush a Šaron ponesou odpovědnost za novou válku," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám