Hlavní obsah

Bush je na konci roku smířlivější k Iráku i KLDR

CRAWFORD

Americký prezident George W. Bush v posledních hodinách roku 2002 opustil bojovou rétoriku a naopak řekl, že věří, že se podaří napjatou situaci s Irákem i KLDR vyřešit bez válečného konfliktu. Prezident to prohlásil na svém ranči v Crawfordu.

Článek

"Nejde o vojenskou, ale o diplomatickou zkoušku," řekl ke konfliktu USA se Severní Koreou. Současně ale nevyloučil, že by se Washington mohl vůči Pchjongjangu uchýlit k použití síly, když prohlásil, že "na stole jsou stále všechny možnosti", citovala agentura Reuters. Přitom ale dal najevo, že diskuse kolem sporného severokorejského jaderného programu může stále být vyřešena u stolu.

USA chystají blokádu

Spojené státy však hodlají na KLDR, která svým rozhodnutím vyhostit mezinárodní inspektory ze svých atomových zařízení a postupným oživováním jaderného programu vyvolala ve světě hluboké znepokojení, tlačit především ekonomicky. "Ekonomickou izolací, kontrolou vývozu zbraní ze Severní Koreje a kombinací diplomatického a hospodářského nátlaku můžeme dostat prezidenta Kim Čong-Ila na kolena," citovala televize CNN nejmenovaný zdroj blízký Bílému domu. Podle něj USA chtějí přitom spolupracovat se sousedy i spojenci KLDR a také s OSN, přičemž do úvahy by přicházely i sankce vyhlášené Spojenými národy.

"Naše strategie je jednoduchá: přitlačíme. Budeme se snažit přesvědčit Severní Koreu s pomocí Číny a Ruska, Severokorejci se pak sami izolují," uvedl dále zdroj. Severní Korea v neděli ujistila, že chce mírovým způsobem řešit roztržku kolem svého jaderného programu. Ovšem zároveň odmítla jakékoliv hrozby.

"Ústupky z naší strany budou mít za následek ponížení a smrt," uvedl Pchjongjang v oficiálním prohlášení. O víkendu se v metropoli KLDR konala tisícová protiamerická demonstrace. KLDR od konce studené války nevybředla z izolace a třetina obyvatel je odkázána na mezinárodní potravinovou pomoc.

Skličující první etapa

Ani v případě Iráku Bush nerezignoval na diplomatické řešení. Je však přesvědčen, že ve zprávě, kterou Bagdád předložil OSN ohledně svého zbrojního programu, nebyli Iráčané otevření. "Postrádáme konkrétní údaje. Chceme, aby se Irák zbavil svých zbraní hromadného ničení," řekl prezident a konstatoval, že první etapa byla v tomto směru skličující. Washington podle něj stále nemá jistotu, zda Bagdád vlastní jadernou zbraň či nikoli, píše agentura AP.

"Saddám Husajn byl velmi blízko jaderné zbraně, zatím však nevíme, zda ji vlastní," prohlásil podle agentury Bush.

Na tiskové konferenci na svém rodinném ranči v texaském Crawfordu ale také varoval, že pokud by Irák či nějaká skupina pracující v jeho prospěch podnikly na Spojené státy rozsáhlý útok, mohlo by to mít negativní vliv na americkou ekonomiku.

"Útok, za kterým by byl (irácký prezident) Saddám Husajn nebo nějaký jeho zástupce, by mohl poškodit naše hospodářství," řekl Bush.

Reklama

Výběr článků

Načítám