Hlavní obsah

Bush a Kerry odmítli Usámovy výhrůžky

– NEW YORK
Právo, Jiří Roškot (New York)

Nejnovější výhrůžky Usámy bin Ládina vrátily souboj o Bílý dům před zítřejšími volbami tam, kde začal - k terorismu a k otázce, kdo mu bude lépe čelit. Prezident George W. Bush a demokrat John Kerry shodně odmítli vydírání šéfa al-Kajdá, ale na sebe útočili dál.

Foto: archiv autora

M Dance Crew KM ve zkušebně, Soňa Drábková stojící na kraji vlevo.

Článek

"Američané nebudou zastrašeni nebo ovlivněni nepřítelem naší země," prohlásil Bush v Toledu ve státě Ohio nedlouho poté, co v pátek katarská televize al-Džazíra odvysílala Usámovo varování, aby Američané přestali ohrožovat bezpečnost muslimů, jinak může al-Kajdá podniknout další útok podobný tomu z 11. září 2001.

"Doufám, že senátor Kerry s tím bude souhlasit: jsme ve válce s těmito teroristy a jsem přesvědčen, že vyhrajeme," dodal prezident. Kerry tentokrát s prezidentem skutečně souhlasil, když z Floridy doplnil: "Jako Američané jsme naprosto jednotní v našem odhodlání dopadnout a zničit Usámu bin Ládina a teroristy. Jsou to barbaři. Nezastavím se absolutně před ničím, abych dopadl, zajal nebo zabil teroristy, ať jsou kdekoli a ať by to stálo cokoli."

Usáma, o jehož osudu se spekulovalo od prosince 2001, kdy o sobě dal vědět naposledy, vtrhl do americké politiky cíleně pár dní před volbami. Ačkoli o novém útoku nehovořil nijak konkrétně, berou americké úřady jeho prohlášení vážně.

Úryvky videozáznamu odvysílaly v pátek večer a o víkendu americké televizní stanice. Záznam se objevil jen několik dní po nahrávce, v níž neznámý muž se zahalenou tváří přímo vyhrožoval USA krveprolitím, které prý zastíní útok na New York před třemi lety.

Představil se jako Američan Assám a podle režie nahrávky ji CIA přisoudila síti al-Kajdá. Americké úřady riziko útoku nepodceňují. V New Yorku a v severní části sousedního státu New Jersey byla zvýšena pohotovost ze žluté na oranžovou barvu, tedy na druhý nejvyšší stupeň z pětistupňové škály.

V ulicích New Yorku jsou zesílené policejní hlídky a cestující metra jsou vyzýváni k obezřetnosti. V ostatních částech USA platí žlutý, tedy třetí stupeň.

" Ameriko, probuď se!"

"Ameriko, probuď se!" vyzýval Kerry ve floridském Orlandu a obvinil Bushe, že po obsazení Afghánistánu v roce 2001 nevyslal americké jednotky pátrat po Usámovi do skalního komplexu Tora Bora, ale přenechal to pouze místním polním velitelům.

Bush se hájil poukazem na zprávu tehdejšího velitele invaze Tommyho Frankse, že o pobytu Usámy panovala nejistota. Návrat bin Ládina na scénu může zapůsobit na Američany protichůdně.

Pro jedny je to potvrzení rizika útoků, před nimiž varuje Bush, pro druhé naopak nezdar jeho politiky a body pro Kerryho. Ten pochopil, že volby budou o bezpečnosti země a přitvrdil. V televizním rozhovoru řekl, že kdyby byl prezidentem, mohl možná také zaútočit na Irák, protože nesplnil požadavky OSN.

"Udělal bych to ale tak, že by to chápal celý svět a Američané by nenesli celé břemeno." "Jsem schopen vést účinnější válku proti terorismu," sliboval také demokrat, ale Bush mu z Columbusu v Ohiu, po boku s kalifornským guvernérem Arnoldem Schwarzeneggerem, odpověděl: "Senátor dál říká věci, o nichž sám ví, že nejsou pravda. Je to zvlášť hanebné ve světle nové nahrávky od nepřítele Ameriky."

Usámova další výhrůžka je pro Bushe další negativní zprávou po stále žhavém skandálu kolem pohřešovaných 377 tun vysoce účinných výbušnin v Iráku a po zahájeném vyšetřování ropné firmy Halliburton, která získala vládní zakázky v Iráku bez výběrového řízení. Kerryho v posledních dnech podpořil exprezident Bill Clinton na Floridě, v Nevadě, Novém Mexiku i ve svém domovském Arkansasu. Demokrat se ještě dnes znovu objeví na mítinku s rockovou hvězdou Brucem Springsteenem.

Reklama

Související články

Usáma bin Ládin pohrozil dalšími útoky

Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin pohrozil v pátek Spojeným státům dalšími útoky podobnými atentátům z 11. září 2001. Na videozáznamu, který večer...

Výběr článků

Načítám