Hlavní obsah

Britští lékaři uchovávají nelegálně tisíce lidských mozků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Mozky tisíců duševně nemocných či postižených lidí po jejich smrti nelegálně vyjmuli a uchovávají pro lékařský výzkum britské nemocnice a univerzity. Píše to dnes list The Times, podle nějž jde o výsledek vládního šetření, jehož závěry budou zveřejněny v pondělí.

Foto: Leona Roháčková

Jiří Vojzola si před několika lety věnoval k šedesátinám výstavu svých fotografií.Kmotry byli Marie Retková, Pavel Nový a Mirek Paleček.

Článek

Podle jeho informací lékaři poskytovali výzkumníkům mozky duševně nemocných pacientů k pokusům bez svolení rodin zesnulých v letech 1970 - 1999 a 24 000 takto nelegálně odebraných mozků je stále uloženo v britských nemocnicích a univerzitách. Mozky tak tvoří polovinu všech orgánů zakonzervovaných pro další výzkum.

Britští ministři se připravují změnit od letošního léta zákony, aby zabránili dalšímu podobnému zneužívání orgánů a potrestali lékaře, kteří regule zákona překročí. V současné době nesmí patolog odebrat orgány a uchovat je pro výzkum, pokud k tomu nemá výslovný souhlas příbuzných. Ale zákon o nakládání s lidskými tkáněmi (Human Tissue Act) nemá sankce pro lékaře, kteří toto nařízení nedodrží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám