Hlavní obsah

Britský lord odsoudil camp Delta na Guantánamu

Právo, Alexandr Petrželka
LONDÝN

Mimořádně ostrého a bezprecedentního odsouzení se dostalo Spojeným státům z úst člena britského odvolacího soudu lorda Steyna kvůli zadržování údajných teroristů v táboře Delta na Guantánamu. V televizním vystoupení označil existenci vězení, kde USA po dva roky drží asi 660 osob v rámci tažení proti terorismu, za "totální bezpráví".

Foto: Zdroj: DKA

Dům kultury AKORD !!! v Ostravě - Zábřehu uvádí: dne 16. října 2013 Komediograf.

Článek

Jde o "obludné selhání justice, z něhož jsou vinny USA", řekl jeden z nejvyšších představitelů britské justice.

"Jsou (vězni) drženi mimo rámec práva, bez ochrany jakéhokoliv soudu a vydáni na milost a nemilost vítězům," uvedl dále a vyzval londýnskou vládu, aby americký zajatecký tábor "veřejně a jednoznačně" odsoudila.

"Otázka zní, jestli kvalita justice, jíž čelí vězni na Guantánamu, odpovídá alespoň minimu mezinárodních standardů pro spravedlivý proces. Odpověď je snadná - neodpovídá," řekl Steyn z obrazovky BBC.

Nezvyklá otevřenost

Britská tradice nezná podobně otevřené vystoupení soudců, navíc s politickým podtextem a vůči cizí zemi, připomínají agentury.

Podnětem pro překvapivou reakci bylo oznámení dohody mezi Austrálií a USA, že dva Australané, zadržovaní na Guantánamu, ani v případě odsouzení vojenským tribunálem nedostanou trest smrti. Podobná dohoda se vztahuje i na zatím dva z devíti britských občanů, zadržovaných na Guantánamu.

Nejvyšší soud USA počátkem listopadu potvrdil, že zadržovaní mají právo se k němu odvolat a počátkem příštího roku má projednávat první žaloby skupiny vězňů na oprávněnost jejich zadržování.

Nižší americký soud však již dříve potvrdil, že vězňové nejsou pod americkou jurisdikcí, protože ta se na zahraniční území nevztahuje. Základnu Guantánamo na jihovýchodě Kuby si USA pronajaly před sto lety při vzniku Kuby jako samostatného státu bez časového omezení a vláda Fidela Castra ji sice kritizuje, ale trpí.

Kritika ze všech stran

"Není to mučení, ale je to stav těsně před ním," citoval v televizi lord Steyn nejmenovaného britského představitele, hodnotícího poměry zadržovaných.

Kritiku postavení vězňů, jež jsou drženi většinou v izolovaných malých celách, neustále vyslýcháni, s minimálními vycházkami, bez jakéhokoliv kontaktu mezi sebou i s okolním světem a především bez konkrétního obvinění, vyslovila řada humanitárních organizací včetně Mezinárodního červeného kříže.

Reklama

Související články

Rumsfeld: Guantánamo se vylidní za desetiletí

Většina osob, zadržovaných bez soudu na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě, tam bude držena po celou dobu trvání války proti terorismu. Je to údajně...

USA zatkly tlumočníka z Guantánama

V rámci vyšetřování na americké základně Guantánamo na Kubě, kde jsou vězněni členi teroristické sítě al-Kajdá, byl zadržen příslušník leteckých sil USA....

Výběr článků

Načítám