Hlavní obsah

Britskou loupež století asi zorganizoval multimilionář

LONDÝN

Multimilionář a prodejce aut John Fowler (60) si ve čtvrtek spolu se Stuartem Roylem (47) před soudem v jihoanglickém Maidstone vyslechl obžalobu ze zločinného spiknutí s cílem spáchání loupeže. Stalo se tak v souvislosti s nedávnou největší bankovní krádeží v britských dějinách.

Článek

Při té se gangu minulou středu podařilo ukořistil 53 miliónů liber (téměř 2,2 mld. Kč) v peněžním středisku Securitas v jihoanglickém Tonbridge. Další obviněnou je kadeřnice Kim Shackletonová (39), která se bude zodpovídat z přechovávání ukradených věcí. Při krátkém slyšení soud rozhodl, že všichni tři zůstanou ve vazbě nejméně do 13. března, kdy by mělo být další stání. Soud si jen ověřil jejich totožnost a adresy bydliště a sdělil jim, z čeho jsou obžalováni.

Vyšetřovatelé mezitím včera zatkli dalšího, v pořadí již čtrnáctého podezřelého v komplikované kauze.

"Toto vyšetřování bude pokračovat další měsíce a možná roky, než dostaneme všechny odpovědné osoby a najdeme všechny ukradené peníze," uvedl v prohlášení policejní představitel Adrian Leppard.

Milovník luxusu a dobrodružství

Fowler, vlastník luxusního farmářského sídla poblíž Tonbridge a dalších nemovitostí, miluje podle britských médií luxus a dobrodružství a jeho manželce se přezdívalo Bling- Bling Linda, protože chodila ověšena šperky. "Chtěl vždycky úplně nahoru, chtěl být velkým zvířetem," uvedla obyvatelka domu Waterside Gate, v němž Fowlerovi patřilo pět přepychových bytů. Když jeho dcera Amy (21) zničila při havárii svého Renaulta Clio, daroval jí hned nejdražší BMW.

Teď Fowler, jehož majetek odhadují média na 7 miliónů eur (200 mil. Kč), zároveň čelí obvinění z únosu šéfa peněžního střediska švédské bezpečnostní agentury Colina Dixona (51), jeho manželky Lynn (45) a jejich devítiletého syna Craiga. Policie však nepotvrdila informace z médií, podle nichž na milionářově farmě Elderden nalezla značnou sumu peněz. Podle televize Sky News se nyní zjišťuje, zda právě na Fowlerově pozemku lupiči nedrželi unesenou Dixonovu rodinu.

Vyšetřovatelé dále sdělili, že včera zatkli dalšího podezřelého. Stal se již čtrnáctou zadrženou osobou od spáchání zločinu.

Pachatelé převlečení za policisty minulé úterý unesli Dixona s rodinou a všechny je dovezli na místo činu. Hrozbou násilí na manželce a synovi přiměli Dixona ke spolupráci, takže mohli bez násilí překonat bezpečnostní systémy a zneškodnit a spoutat všech 15 členů ostrahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Británie má novou největší bankovní loupež

Britská policie ve čtvrtek zahájila rozsáhlé pátrání po ozbrojeném gangu, který ukradl zřejmě největší hotovost v historii země - 40 miliónů liber (přes 1,5...

Výběr článků

Načítám