Hlavní obsah

Britská policie zabavila vysoce toxický materiál

ČTK, BBC, Rostislav Matulík
LONDÝN

Britská policie zabavila v neděli v severním a východním Londýně vysoce jedovatý ricin a zatkla přitom šest mužů a jednu ženu v souladu se zákonem o boji proti terorismu. V úterý to oznámily britské bezpečnostní zdroje. "K zatčení skupiny severoafrického původu ve věku od 19 do 30 let došlo 5. ledna v ranních hodinách," uvedl mluvčí Scotland Yardu.

Článek

Policie si není zcela jista, zda se jí podařilo odhalit a zajistit všechny zásoby jedovaté látky. Zatím není známo, kolik ricinu bylo v londýnské čtvrti Wood Green zabaveno. Jedovatý ricin lze získat ze semen skočce obecného, který je starou, běžnou a rozšířenou lékárnickou a "průmyslovou" rostlinou. V Londýně byl ricin použit v roce 1978, když bulharská komunistická tajná policie zavraždila tímto jedem disidenta Georgiho Markova. Najatý vrah novináře bodl špičkou deštníku.

První reakce britských odborníků na nynější nález jsou rozporné. Někteří zdůrazňují, že jde o prudce toxickou látku, která nemá protilátku. Další ale připomínají, že jako bojová či teroristická látka není příliš praktický a v tomto smyslu dosud nikdy nebyl použit. V oficiální klasifikaci má písmeno B, tedy střední nebezpečí. Informace o zadržení podezřelých byla zveřejněna prakticky sočasně s prohlášením ministra obrany Geoffa Hoona o mobilizaci záložníků pro případ války s Irákem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám