Hlavní obsah

Britové kupovali potraviny s rakovinotvorným barvivem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Více než 350 druhů potravin muselo být staženo z britských obchodů, mj. krevetový salát, párky nebo instantní nudle. Výrobce do nich omylem přidal zakázané barvivo, jež dle úřadů při dlouhodobé konzumaci zvyšuje možnost onemocnění rakovinou. Škody výrobců a distributorů jsou odhadovány na více než 15 miliónů liber (asi 660 mil. Kč).

Foto: Sylvie Vašinová
Článek

Britská potravinová inspekce (FSA) zjistila, že červené barvivo s označením Sudan I bylo obsaženo v pětitunové zásilce pálivé papriky z Indie, kterou výrobce Premier Foods použil na výrobu worcesterové omáčky.

Tato přísada se pak dostala do stovek dalších polotovarů i hotových jídel, prodávaných ve všech velkých potravinových řetězcích ve Velké Británii. Exportovány však byly podle dnešního vydání britského listu The Times do dalších 15 zemí.

Mezinárodní pátrání

Deník napsal, že z pultů byly staženy milióny kusů potravinářských výrobků, a jde tak o největší akci tohoto druhu v britských dějinách. Případný výskyt barviva údajně zjišťují příslušné úřady na evropském kontinentě, ve Spojených státech a v Kanadě.

Sudan I se běžně užívá při výrobě leštidel na boty a benzínu. "Může zvyšovat vznik rakoviny. Okamžitý dopad na zdraví je ale mizivý," sdělil šéf FSA Jon Bell s tím, že bezprostřední ohrožení spotřebitelů je malé.

Seznam potravinářských výrobků s obsahem nepovoleného barviva zveřejnila FSA na svých internetových stránkách www.food.gov.uk/sudanlist. Celkově jde o 359 produktů.

Některé ze jmenovaných výrobků se prodávají ve známých řetězcích či přímo pod značkami jako například Marks & Spencer, Tesco, Heinz či Unilever.

Reklama

Výběr článků

Načítám