Hlavní obsah

Británie obvinila z terorismu člena islamistické buňky přezdívané The Beatles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská policie ve čtvrtek obvinila z terorismu 38letého člena islamistické skupiny známé jako The Beatles poté, co byl vydán z Turecka do Británie. Informovala o tom agentura Reuters. Prokuratura původně navrhla obžalovat Ainea Davise podle zákonů o terorismu už v roce 2014.

Foto: Profimedia.cz

Aine Davis (vlevo) obviněný z terorismu.

Článek

Davis byl zatčen po příletu na letiště Luton poblíž Londýna, kam ho deportovaly turecké úřady. Ještě ve čtvrtek dopoledne má být předveden před vazebního soudce.

Podle BBC a dalších médií Davise obvinili rukojmí, zadržovaní v Sýrii kvůli svému britskému původu, z členství v teroristické buňce takzvaného Islámského státu (IS), zvané The Beatles.

Džihádista Ringo se vyhne smrti. Přiznal se ke členství v IS a mučení Američanů

Amerika

„Osmatřicetiletý Davis byl obviněn z porušení zákonů o terorismu a z držení střelné zbraně za účelem spjatým s terorismem," uvedla britská královská prokuratura.

Čtyřčlenná skupina britských radikálů The Beatles měla na starosti západní zajatce. Její členové se objevili na několika videích, která ukazovala popravy britských a amerických zajatců. Jejich oběťmi byli například američtí novináři James Foley a Steven Sotloff a humanitární pracovníci Kayla Muellerová a Peter Kassig.

V dubnu americký soud vyměřil doživotní trest vězení dalšímu členovi skupiny, bývalému britskému občanovi Alexandovi Koteymu. Další člen buňky El Shafee Elsheikh v USA čeká na oznámení výše trestu. Vůdce buňky Mohammed Emwazi známý jako "džihádista John" zahynul v roce 2015 při útoku amerického dronu.

Reklama

Výběr článků

Načítám