Hlavní obsah

Británie má novou největší bankovní loupež

– LONDON

Britská policie ve čtvrtek zahájila rozsáhlé pátrání po ozbrojeném gangu, který ukradl zřejmě největší hotovost v historii země - 40 miliónů liber (přes 1,5 miliardy korun).

Článek

Všechny přístavy a letiště v zemi mají pohotovost. Úřady nechtějí dovolit, aby peníze mohly opustit zemi. Na veřejnost se mezitím vynořují další podrobnosti zločinu, při kterém se mělo ztratit až 40 miliónů liber.

Skupina nejméně šesti maskovaných mužů nejdřív v úterý večer unesla ředitele bezpečnostního skladu v Tonbridge z hrabství Kent na jihu země. Jemu i jeho rodině hrozili smrtí, pokud nebude spolupracovat na vykradení sejfu.   

"Chtěl bych zdůraznit, že tito muži se zbraní v ruce násilně vyhrožovali řediteli, jeho ženě, jejich osmiletému chlapci i zaměstnancům skladu," sdělil ve čtvrtek vyšetřovatel případu Paul Gladstone. "Zločin byl očividně detailně naplánovaný," dodal.

Lupiči se převlékli za policisty

Anglická banka už potvrdila, že se jí ze skladu ztratilo 25 miliónů liber ve starých i nových bankovkách. Od auditu přímo na místě se ale čeká, že se celková ukradená suma vyšplhá až na 40 miliónů liber. V bezpečnostním skladu se shromažďovaly peníze firem předtím, než se převezly do banky.

Manažera bezpečnostního skladu lupiči unesli během fingované silniční kontroly, při které byli oblečení v policejních uniformách. Spoutaného ho odvezli na nedalekou farmu. Tam později přivezli i jeho ženu a dítě. Ředitel vydírání po několika hodinách podlehl.

Lupiči pak přemohli i patnáct zaměstanců skladu peněz. Hotovost z místa činu odvezli ve velké dodávce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám