Hlavní obsah

Británie a USA zaútočí bez ohledu na hlasování v OSN

DPA, ČTK, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Spojené státy a Velká Británie se chystají začít válku proti Iráku bezprostředně po hlasování Rady bezpečnosti OSN o druhé rezoluci, a to bez ohledu na jeho výsledek.

Článek

Podle výroků nejmenovaných britských ministrů pro nedělník The Sunday Telegraph se britský premiér Tony Blair se chystá spustit vojenskou akci i v případě, že společný návrh rezoluce Londýna, Washingtonu a Madridu nezíská v RB OSN potřebnou většinu.

"Bez ohledu na to, zda v OSN vyhrajeme, anebo prohrajeme, irácká armáda bude rychle rozdrcena. Bude to takřka okamžitě. Nebudeme otálet," řekl The Sunday Telegraph britský ministr, který nechtěl vystoupit z anonymity.

Podle jiného vládního zdroje útok na Irák začne v nejbližší budoucnosti. "Bude to dvou tří týdnů. Ne dříve. Zatím jsme ve stavu falešného míru," řekl zdroj.

Podle jiného nedělníku The Sunday Express Američané a Britové vydají rozkaz k úderu do patnácti dní, protože režim Saddáma Husajna nesplnil povinnost zničit zbraně hromadného ničení.

Nedělník však současně připomíná, že Blair i mezi svými nejbližšími nepochybuje o tom, že v RB získá podporu pro druhou rezoluci. I v tomto případě by však první bombardování následovala krátce pro hlasování.

Američané odposlouchávají členy Rady bezpečnosti

Podle britského týdeníku The Observer odposlouchává americká bezpečností agentura NSA delegace členů Rady bezpečnosti. Zaměřuje především na delegace šesti zemí Rady bezpečnosti OSN, které se před očekávaným hlasováním o rezoluci považují za nerozhodnuté, tedy Angoly, Kamerunu, Chile, Mexika, Guiney a Pákistánu.

Týdeník se odvolává na memorandum amerických úřadů z 31. ledna, které obdržela NSA a bezpečnostní agentura jedné spřátelené americké země. V něm uložila vláda NSA shromáždit co nejvíce informací o tom, jak členové Rady bezpečnosti hodlají o nové rezoluci hlasovat. Cílem je pomoci americký představitelům prosazovat záměry USA a vyhnout se jakýmkoli překvapením, citoval list z dokumentu.

Agentura odposlouchává členy delegací zemí RB u nich doma a v jejich newyorských kancelářích. Američané také podle britského nedělníku zachytávají jejich elektronickou poštu.

Reklama

Výběr článků

Načítám