Hlavní obsah

Brit si stěžuje na týrání vězňů na Guantanámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Již druhý vězeň ze čtveřice britských občanů propuštěných v lednu z věznice na americké vojenské základně Guantanámo tvrdí, že s ním věznitelé zacházeli špatně. Tvrdí například, že jej dozorci natírali houbou, která byla nasáklá jeho vlastní močí.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Zloděje vypátrali strážníci městské policie.

Článek

Dvaatřicetiletého Martina Mubangu zadržovali Američané na Guantanámu kvůli podezření z terorismu 33 měsíců. "Ztratil jsem tři roky života jen proto, že jsem muslim," řekl Mumanga. Má dvojí občanství, britské a zambijské. Jeho výpověď o poměrech ve věznici zveřejnil nedělník The Observer.

Už v březnu 2004 mu Američané oznámili, že bude propuštěn na svobodu, ale udělali to až v lednu 2005. V době mezi tím jej dál týrali. Vypověděl, že ho například donutili svléknout se a pak ho zavřeli do kovové krabice, kde teplota dosahovala až 40 stupňů Celsia. 

Propuštěn bez obvinění

V lednu Američané muže propustili a předali jej britským úřadům, kteří ho bez jakéhokoliv obvinění propustili. Jeho advokátka Louise Christianová již oznámila, že hodlá podat několik žalob kvůli porušování britských, zambijských i mezinárodních zákonů.

Mumangua zatkly úřady v Zambii v roce 2002, když cestoval k příbuzným. Předtím trávil několik let v Afghánistánu a Pákistánu studiem islámu. Američané si mysleli, že má něco společného s útoky 11. září 2001.

Své svědectví minulý týden zveřejnil i další ze čtveřice propuštěných vězňů Moazzama Begg. Vypověděl, že se několikrát stal svědkem toho, jak během výslechu zemřeli vězni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám