Hlavní obsah

Brazilské městečko čelí invazi miliónů kobylek

Novinky, zpe
Brasília

Obrovské invazi kobylek čelí malé městečko s pěti tisíci obyvateli na severu Brazílie. Nejenže tam hmyz zamořil domy, ale také ničí úrodu. Brazilci s kobylkami bojují už od prosince loňského roku, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Milióny kobylek v brazilském městečku (video neobsahuje zvuk)Video: Reuters

 
Článek

Kobylkám vyhovují vysoké teploty, déšť a vlhkost, které v brazilském státě Minas Gerais panují. V regionu se jich nachází už několik miliónů. Život tohoto hmyzu sice trvá průměrně osm měsíců, ale každá samička za svůj život naklade 300 vajíček.

Hladový hmyz útočí hromadně, během patnácti dní je schopen zničit mangovník obsypaný plody. Kobylky tak vážně poškozují tamní zemědělství. Někteří z farmářů tvrdí, že kvůli invazi nebudou mít příští rok vůbec žádnou úrodu a nebudou mít s čím obchodovat.

Provizorní insekticid z pracího prášku

Obyvatelé městečka si stěžují, že kobylky jim lezou do domů nebo do aut. „Skáčou pořád kolem, jsou všude. Je to děsivé,“ prohlásil jeden z obyvatel.

Zatím se nepřišlo na to, jak škůdce zastavit. Jeden z místních mužů však vyrobil provizorní insekticid, který kobylky nezabíjí, ale zahání je.

Tento po domácku vyrobený sprej se skládá z vody, pracího prášku, oleje a mletého pepře. Jednu láhev prodává muž za pět brazilských realů, což je v přepočtu asi čtyřicet korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám