Hlavní obsah

Brazílie bude sestřelovat letadla s kokainem

– BRASIL

Brazilské letectvo může od neděle sestřelovat neznámá podezřelá letadla ve vzdušném prostoru. Umožnil mu to zákon, který dnes vešel v platnost. Opatření je namířeno proti pašerákům drog využívajících malých strojů k přepravě opiátů do ciziny. Tamní vláda radikální krok zdůvodnila snahou zastavit obchod s kokainem.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Kabinet upozornil na skutečnost, že na chystané represivní opatření více než tři měsíce upozorňoval v médiích. Lety s drogami přesto pokračovaly.

Ministr vnitra José Viegas podotkl, že varování obdržely všechny letecké společnosti v zemi. Podle něj sestřelení stroje bude předcházet systém osmi varování, a to včetně vizuálního kontaktu s podezřelým strojem a zastrašovací palby.

Konečné schválení k akci bude vždy vydávat vrchní představitel vzdušných sil. Vláda varovala, že když posádka přes všechny výzvy odmítne přistát, bude letadlo sestřeleno, i kdyby byly na jeho palubě děti.

Kokain z Kolumbie

Brazilské úřady odhadují, že denně pašeráci drog vykonají přes dvanáct letů s nákladem. Většina strojů údajně patří farmářům. Ti je ve snaze ušetřit na daních nepřihlašují k registraci.

Pěstování drog v Brazílii není příliš rozšířené. V uplynulých letech se ale stala hlavní tranzitní zemí pro kokain z Kolumbie, kde podobný zákon již vstoupil v platnost.

Naopak Peru stejné opatření v minulosti odvolalo. Před třemi roky totiž tamní vojáci omylem sestřelili misionářku a její dceru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám