Hlavní obsah

Bratislavští lékaři už stávkují

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Zaměstnanci bratislavské Fakultní nemocnice s poliklinikou zahájili ve čtvrtek odpoledne historicky první a časově neomezenou ostrou stávku. Fakultní nemocnice sdružuje čtyři zdravotnická zařízení v hlavním městě, které mají 4900 zaměstnanců. Podle stávkového výboru do protestní akce se zapojilo téměř 80 procent zaměstnanců.

Článek

Jak Právu potvrdil člen stávkového výboru lékař Roman Procházka z 1200 zaměstnanců nemocnice na Kramárech se do stávky zapojilo téměř 700. "Kdo chtěl a kdo mohl se do stávky zapojil. V posledních dnech se však objevily pokusy o zastrašování a ředitel například zakázal stávku například zaměstnancům oddělení intenzivní péče," uvedl Procházka. Stávkující budou chodit řádně do práce, ale budou ošetřovat pacienty jen v nevyhnutných případech. "Životy a zdraví pacientů nebudou ohroženy," dodal Procházka.

V pátek by se měli k bratislavským zdravotníkům přidat jejich kolegové v Nitře, Trnavě, Prešově, Banské Bystrici Zvolenu a Trenčíně. Další nemocnice by se měly do stávky připojit v pondělí. Celkový počet stávkujících tak není ještě známý. Zdravotníci žádají zvýšení platů o 25 procent, celkové dofinancování zdravotnictví a zastavení proměny zdravotnických zařízení na obchodní společnosti. Stávka je časově neomezená a předseda lékařského odborového svazu Marian Kollár prohlásil, že když bude potřeba, vydrží až do červnových předčasných voleb. Průměrný plat ve zdravotnictví byl loni 14 tisíc korun, když slovenský průměr představoval přes 17 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám