Hlavní obsah

Bouře, lijáky a tornáda zuří v části západní Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po období veder postihly v noci na sobotu mnohé oblasti Francie, Belgie a Nizozemska silné bouřky. Provázely je vichry o rychlosti i přes 100 kilometrů v hodině a vydatné lijáky. Na některých místech bouře řádily i během soboty. Někde byla narušena doprava a v Nizozemsku padající stromy zabily řidiče a zranily další lidi.

Foto: Phil Nijhuis, ČTK/AP

Sobotní bouře na pláži Scheveningen v Nizozemsko

Článek

Zatím nejvíce bylo postiženo Nizozemsko, kde úřady hlásí zablokované silnice poraženými stromy, narušení dopravy na amsterodamském mezinárodním letišti Schiphol. Nejméně 12 letů bylo zpožděno. Doprava na hlavním vlakovém nádraží Amsterodamu se zcela zastavila, ustala i tramvajová doprava.

Padající strom zabil automobilistu, který jel ve východní provincii Gelderland. Několik lidí na jiných místech utrpělo zranění.

Foto: Phil Nijhuis, ČTK/AP

Popadané stromy během sobotní bouře ve Wassenaar v Nizozemí.

Jde o nejsilnější červencovou bouři v zemi, co se zde začaly vést záznamy o počasí, uvedly úřady. U pobřeží dosahovala rychlost větru až 121 kilometrů v hodině. Záchranné služby v Haagu, kde sídlí vláda, vyzvaly motoristy, aby raději nevyjížděli.

Ve Francii sužovalo špatné počasí hlavně sever a východ země od Bretaně přes Nord Pas-de-Calais až po Alsasko a Alpy. Někde byla hlášena i malá tornáda a poškození domů.

Foto: Phil Nijhuis, ČTK/AP

Vítr během sobotní bouře dosahoval rychlosti 120 kilometrů v hodině (De Zuidduin in Katwijk, Nizozemí).

V Grenoblu provázely průtrž mračen i kroupy a některé ulice města se ocitly pod vodou. Místní povodně byly hlášeny i v jeho okolí. Francouzská meteorologická služba zaznamenala během nynější bouře už 77 521 blesků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám