Hlavní obsah

Bouře Jeanne: 7 obětí, na ostrově uvízli i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTO DOMINGO

Bouře v Dominikánské republice si vyžádala již sedm obětí na lidských životech. Na ostrově také uvízli čeští turisté, kteří jsou podle dosavadních zpráv v pořádku.

Článek

Již v pátek začali obyvatelé prchat před povodněmi na střechy domů a do korun stromů. Jedno z největších rekreačních středisek Punta Cana - Bavaro je od včerejšího večera bez možnosti komunikace a bez dopravního spojení se zbytkem ostrova. V místě uvízla rovněž skupina českých turistů.

Majitel dominikánské cestovní kanceláře Caribissimo Martin Zamburek oznámil, že Češi jsou v pořádku. Nyní se organizuje jejich přeprava, zřejmě malými letadly, do hlavního města Santo Dominga.

Prchali z domovů

Než bouře zeslábla, stačila strhnout stovky domů a přinutila 22 tisíc lidí opustit domovy. Bouřkové deště vzedmuly řeky a voda vylitá z jejich břehů zaplavila níže položené oblasti země. Asi 1500 obyvatel města Ramon Santana na východě země odřízla od světa.

Vojenské vrtulníky vyslané na pomoc městu neměly kde přistát, ale lidé se vyšplhali na střechy nebo na stromy. K záchraně obyvatel mají být vyslány rovněž vojenské čluny.

Voda vylitá z břehů místní řeky smetla asi dvě stě domů ve městě Salcado severně od metropole země Santo Dominga. Lidé z níže položených částí města byli evakuováni, neznámý počet osob je nezvěstných.

Záplavy a sesuvy půdy odřízly přístup k několika dalším městům a vesnicím. Na poloostrově Samana prudký vítr strhl střechy z hotelů a vyvrátil mnoho stromů. "Všechny naše pokoje jsou zničeny," bědoval jeden z hoteliérů v letovisku Las Terrenas Enrique Jacque.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám