Hlavní obsah

Bojující metropoli Libérie hrozí humanitární krize

– MONROVIA

Ani v úterý neutichl zvuk střelby v liberijské metropoli Monrovii, kterou obléhají povstalci usilující o svržení prezidenta Charlese Taylora. Liberijský ministr zdravotnictví požádal mezinárodní společenství o mimořádnou humanitární pomoc pro desetitisíce obyvatel, kteří před násilnostmi utekli ze svých domovů.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Z Monrovie jsou i dnes evakuováni cizinci. Včera francouzské speciální síly přesunuly asi 500 občanů převážně ze západních zemí. Francouzské vrtulníky dopravily na loď l'Orage francouzského námořnictva, kotvící v mezinárodních vodách u Monrovie, 512 osob.

Fotbalový stadión zaplavili uprchlíci

V metropoli však zůstává místní obyvatelstvo, kterému byly odříznuty únikové cesty. Spolu s ním jsou zde desetitisíce běženců z okolních uprchlických táborů, nad nimiž převzali povstalci kontrolu. Velká část uprchlíků se tísní na hlavním fotbalovém stadionu s minimálními zásobami vody a potravin. Velmi skromnou potravinovou pomoc zatím zajišťuje vláda, která však má podle svých slov zásoby jen na několik dní.

Ulicemi Monrovie bloudí desetitisíce vyděšených lidí pátrajících po bezpečném úkrytu. Ve městě se ozývá hřmění granátometů a těžkého dělostřelectva.

Povstalci z hnutí Liberijci pro usmíření a demokracii (LURD) se v pondělí probojovali až k přístavu, který leží asi 5 km od centra. Počet mrtvých a zraněných z bojů zatím není známý, nemocnice však jsou prý přeplněné.

Povstalci chtějí odstranit prezidenta

Mírové rozhovory mezi povstalci a vládou, které minulý týden začaly v ghanské Akkře, byly přerušeny a odloženy do středy. Politická situace se v západoafrické Libérii vyhrotila minulý týden, když se protivládní povstalci, usilující o svržení prezidenta Charlese Taylora, přiblížili těstě k hlavnímu městu. Ve stejné době na mírových rozhovorech v ghanské metropoli Akkře přitom rebelové slíbili, že složí zbraně.

Taylor ve státních médiích prohlásil, že jeho nepřítomnosti v zemi kvůli mírovým rozhovorům v Ghaně mělo být využito ke státnímu převratu a v souvislosti s nezdařeným pučem přiměl k demisi viceprezidenta Mosese Blaha a nechal jej zadržet.

Boje o moc sužují zruinovanou zemi i sedm let po skončení sedmileté občanské války a Taylor minulý týden poprvé připustil, že by byl ochoten odstoupit, kdyby to zemi přineslo mír. V neděli mu na to povstalci dali třídenní ultimátum.

Reklama

Výběr článků

Načítám