Hlavní obsah

Blair v otázce Iráku Chiraka nepřesvědčil

DPA, BBC, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LE TOUQUET

Postoje Velké Británie a Francie v otázce možné války proti Iráku zůstávají i nadále rozdílné. Londýn jako spojenec USA požaduje razantní řešení, zatímco Paříž zůstává vůči vojenskému zásahu zdrženlivá. Potvrdili to francouzský prezident Jacques Chirac a britský premiér Tony Blair na schůzce v severofrancouzském lázeňském městečku Le Touquet.

Foto: Libor Knížek

zámek v Hořovicích přivítá návštěvníky letos naposledy o třetím adventním víkendu

Článek

Neshody mezi Paříží a Londýnem panují zejména v otázce, zda a kolik času by měli ještě dostat zbrojní inspektoři OSN pro svou činnost v Iráku. Zatímco Blair usiloval o brzké přijetí nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by již umožnila vojenskou akci proti Bagdádu, Chirac zdůraznil, že inspektoři by měli ještě pokračovat v hledání zbraní hromadného ničení.

Blair původně přijel na schůzku s cílem přesvědčit Chiraka o nutnosti přijetí druhé rezoluce Rady bezpečnosti. Francie je totiž jejím stálým členem s právem veta. Diplomaté obou stran přesto 25. francouzsko-britský summit označili za "přátelský" a "srdečný". Podle diplomatických zdrojů ale učinil Chirac při jednání několik ironických poznámek na adresu dopisu osmi evropských státníků, kteří minulý týden podepsali článek na podporu USA v jejich přístupu k Iráku. Signatářem dokumentu je vedle Blaira také bývalý český prezident Václav Havel.

Chirac a Blair se údajně shodli pouze v tom, že režim Saddáma Husajna je nutné odzbrojit a že v centru veškerého rozhodování, co se týče Iráku, by měla být OSN. Oba politici se dále vyslovili pro užší evropskou spolupráci v oblasti obrany a navrhli, aby v Evropě byla vyčleněna pro nepřetržitou pohotovost jedna letadlová loď. Británie má tři taková plavidla a sestrojení dalších dvou plánuje. Francie, Itálie a Španělsko disponují po jedné letadlové lodi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám