Hlavní obsah

Blair: v boji s terorismem se poruší i lidská práva

– LONDÝN

Britský premiér Tony Blair v pátek na tiskové konferenci uvedl, jak míní čelit hrozbě terorismu a chystaná tvrdá opatření obhajoval. Mezi plánovanými opatřeními je i deportace cizinců, kteří budou propagovat teroristické činy. Připustil, že  v případě nutnosti deportace kvůli terorismu nemusí být dodržována legislativou zajištěná lidská práva.

Článek

"Pravidla hry se mění," sdělil premiér a vyjádřil naději, že to obyvatelé pochopí: "Lidé nyní ví, že když jsme varovali před  hrozbou terorismu, nebylo to panikaření, ale realita."

Sdělil, že nové hrozby, jakou přinesly bombové útoky, vyžadují, aby jim policie mohla snáze čelit. Měla by mít možnost postupovat i proti tak zvaným "kazatelům nenávisti" v mešitách. Dokonce plánuje, že se vytvoří seznam kazatelů, kteří do země nebudou vpuštěni. Sdělil, že to v žádném případě zaměřeno proti britským muslimům, že opatření jsou namířena přímo proti extremistům, kteří nereprezentují islám. Obyvatelé vybraných zemí též budou muset mít v pasech biometrické údaje.

Také uvedl, že komukoliv, kdo se podílí na teroristických činech, bude odmítnut azyl v zemi. Prodlouží se i doba, po niž bude moci policie zadržovat lidi podezřelé ze spáchání teroristických činů bez toho, aby byli obviněni. Nyní je může držet ve vazbě dva týdny.

Hrozby al-Kajdá Blair odmítl

Britský ministr Tony Blair odmítl čtvrteční tvrzení al-Kajdá, že zemi hrozí další teroristické útoky, o němž mluvil na videozáznamu druhý muž al-Kajdá Ajmán Zavahrí. Členy al-Kajdá označil za lidi, kteří "podporují zabíjení nevinných lidí v Iráku, nevinných lidí v Afghánistánu, nevinných lidí kdekoli na světě, kteří chtějí žít v demokracii."

Policie je spokojena

Chystaná opatření ocenil velitel metropolitní policie Ian Blair: "Bylo by lepší, kdyby byla zavedena předtím, ale udělejme to teď." Současně vyjádřil naději, že lidé budou mít pochopení pro komplikace, které jim způsobují operce proti terorismu. Měl na mysli především ty, kdož jsou evakuování při zásazích.

Reklama

Výběr článků

Načítám