Hlavní obsah

Blair očekává úder al-Kajdy na Británii

LONDÝN

Zpravodajské služby prokázaly, že existuje vazba mezi některými lidmi v Iráku a členy teroristické sítě al-Kajdá. Ta se navíc nevyhnutelně pokusí provést teroristický útok na cíle v Británii. Prohlásil to v úterý britský premiér Tony Blair.

Foto: Dana Smrčková

Besedu o Hieronymu Lormovi vedla Jiřina Falková.

Článek

"Existují zprávy o vazbách mezi členy al-Kajdá a lidmi v Iráku," řekl Blair. Připustil, že nejsou důkazy o tom, že vztahy s al-Kajdou udržují příslušníci bagdádského režimu. Usoudil, že je však přesto možné tvrdit, že existuje určitá vazba mezi al- Kajdou a Irákem.

Británie spolu s USA v pondělí přesvědčovaly ostatní členy Rady bezpečnosti OSN, že je nutné rychle vojensky zasáhnout proti Iráku. Argumentovaly přitom tím, že tato "zločinecká země" může každou chvíli poskytnout teroristům zbraně hromadného ničení.

Teroristickému útoku na Británii nelze zabránit

Blair v úterý řekl, že nelze zabránit tomu, aby se teroristické skupiny nějakým způsobem nepokusily zaútočit proti cílům v Británii. "Myslím, že nedávná zatčení ukazují, že teroristická síť je zde i jinde ve světě," dodal Blair.

V Británii bylo v pondělí zatčeno sedm osob v souvislosti s odhalením laboratoře na výrobu ricinu. Tento nález byl označen za první konkrétní důkaz od předloňských atentátů v USA 11. září, že se Británie může stát terčem útoku.

Reklama

Související články

Britové vyšlou do Zálivu 26 tisíc vojáků

Británie vyšle do oblasti kolem Iráku dalších 26 tisíc vojáků, což je čtvrtina ozbrojených sil země. Oznámil to britský ministr obrany Geoff Hoon. Podle něj se...

Výběr článků

Načítám