Hlavní obsah

Blair obhajuje sporné údaje o iráckých nákupech uranu

DPA, Jan Horák
LONDÝN

Britský premiér Tony Blair stále trvá na sporných údajích o iráckých plánech dovozu uranu pro výrobu jaderných zbraní. Na otázku, zda stojí za tím, že irácký diktátor Saddám Husajn se pokusil nakoupit v Africe uran pro svůj jaderný program, Blair v pondělí odpověděl: "zcela stojíme za informací, kterou jsme dali veřejnosti."

Foto: kouzelník
Článek

Ministr zahraničí Jack Straw předtím prohlásil, že Británie nemá, co vzít zpět. Britská tajná služba podle něj disponuje dodatečnými informacemi, které nesdělila tajné službě USA (CIA).

Za Bushe se omluvila CIA

Blair je tak v rozporu s postojem USA. CIA totiž o víkendu přiznala, že její tvrzení o údajných iráckých nákupech uranu v Africe nebyla reálně podložená a vzala na sebe odpovědnost za příslušnou pasáž v projevu prezidenta Bushe z ledna letošního roku o stavu unie, kde se o celé záležitosti zmínil. Bush na oplátku prohlásil, že za CIA stojí a že si váží všech mužů a žen, kteří v ní pracují. Rozhodně se také distancoval od některých požadavků na vyvození personálních důsledků z této blamáže CIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám