Hlavní obsah

Bílý dům prý přistoupil na dodatek zakazující mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Úřad prezidenta Spojených států ve čtvrtek údajně přistoupil na formulaci legislativního dodatku republikánského senátora Johna McCaina požadujícího humánní zacházení s vězni v americké vazbě. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na McCainovu mluvčí.

Článek

"Dohody bylo dosaženo," řekla mluvčí.

Spokojenost z uzavření dohody vyjádřil také prezident George Bush. "Dosáhli jsme společného cíle, jímž je ještě jasněji ukázat celému světu, že tato vláda nepraktikuje mučení a že dodržujeme mezinárodní konvence proti mučení, ať už doma nebo v zahraničí," řekl Bush podle agentury AFP.

Sněmovna reprezentantů dnes poměrem hlasů 308 ku 122 podpořila dodatek navržený Johnem McCainem, který zakazuje kruté, nelidské nebo ponižující zacházení s vězni ve vojenské vazbě. Dodatek je připojen k zákonu o rozpočtu ministerstva obrany, který tak byl v obou komorách Kongresu (Sněmovna reprezentantů a Senát) schválen ve dvou verzích. Nyní se musí sněmovna a Senát dohodnout na kompromisní variantě zohledňující dodatek o zákazu mučení.

Bush dosud dodatek odmítal

Americká vláda čelila řadě skandálů kolem kontroverzních praktik ve svých vojenských věznicích - v iráckém Abú Ghrajbu, na základně Guantánamo a v Afghánistánu. V posledních týdnech se také objevily spekulace, že Ústřední zpravodajská služba má v Evropě tajné věznice, kde mučí osoby podezřelé z terorismu.

Bílý dům tvrdí, že Spojené státy nikoho nemučí, ale prezident dosud odmítal McCainův dodatek s odůvodněním, že by omezil možnosti vyslýchajících získat od vězňů informace.

Hrozilo tak, že pokud se McCain s Bílým domem nedohodne, použije prezident právo veta, aby přijetí dodatku zabránil. George Bush zatím od svého nástupu do úřadu nevetoval jediný zákon, protože jeho republikáni nebyli v Kongresu v menšině. Podle amerických médií by však bylo použití prvního veta právě v záležitosti týkající se mučení pro Bushe politicky riskantní.

Stejně tak je pravděpodobné, že by za nynějších okolností odpůrci mučení v Senátu i ve Sněmovně reprezentantů získali potřebnou dvoutřetinovou většinu pro přehlasování veta. McCain se snažil o kompromis ještě před vánočními prázdninami, protože kvůli dodatku by hrozilo zablokování celého rozpočtu Pentagonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám