Hlavní obsah

Bílé Vánoce potěšily lyžaře v celé Evropě

PRAHA/SOFIA

Ve většině populárních lyžařských středisek s výjimkou Itálie od víkendu sněžilo a až několik desítek centimetrů nového sněhu, které napadly 25. prosince, umožnilo zprovoznění dalších vleků. V Bulharsku a Rumunsku bylo sněhu tolik až to dělalo problémy.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Sněhové bouře způsobily na Štědrý den v Bulharsku a Rumunsku odřízly stovky obcí do světa. Byly přerušeny dodávky elektrického proudu a nefunguje ani telefon. Na jihu a jihovýchodě Rumunska jsou sněhové závěje místy až 1,5 metru vysoké, mnohde jsou silnice neprůjezdné již více než 12 hodin. Také vlaky mají mnohahodinové zpoždění.

Alpy jsou plné sněhu

Minimálně deset centimetrů čerstvého sněhu hlásí většina velkých rakouských lyžařských center. V St. Antonu přibylo 25 centimetrů sněhu a výška sněhové pokrývky narostla na 160 centimetrů, v provozu jsou všechny vleky.

Patnáct centimetrů prašanu na Kaprunu zvedlo výšku sněhu na rovné dva metry a zajistilo otevření více než dvou třetin vleků. Většina vleků jezdí také ve střediscích Ischgl, Kaunertal, Kitzbühel, Kitzsteinhorn, Pitztal a Schladming. Svítilo tam slunce, ale panovat tam desetistupňový mráz.

Sněžilo i ve Švýcarsku

Nad 80 centimetrů nového poprašku napadlo na Haute Nendaz, kde nyní leží přes dva metry sněhu a jezdí přes polovinu vleků. Třiceticentimetrovou novou nadílkou a více než metrem sněhu se mohou pochlubit Flims a Saas Fee, kde stejně jako v Zermattu je po dlouhém čekání v provozu většina sjezdovek. Dobré lyžování s příjemnými minus pěti stupni a jasnou oblohou má Svatý Mořic i Pontresina.

V Německu jsou podle internetových stránek BBC tento týden nejlepší lyžařské podmínky v Oberstdorfu, který hlásí 110 centimetrů sněhu, vynikající stav sjezdovek a 24 jezdících vleků z 25. Slušné lyžování konečně nabízejí i francouzská střediska. Více než metr sněhu, teplota pár stupňů pod nulou, slunce a většina fungujících vleků a sjezdovek jsou dobrou vizitkou pro populární centra Val Thorens, Tignes, Morzine, Isola 2000, La Clusaz, Les 2 Alpes, Avoriaz a La Plagne, kde společně s La Rosier přibylo v posledních dnech nejvíce sněhu.

V Itálii jen starý sníh

Z bílého poprašku se tak z alpských středisek nemohli těšit snad jen italští provozovatelé vleků a penzionů. Stará sněhová pokrývka je ale na mnoha místech nadále dostatečná. Trvale dobré podmínky má Cortina d' Ampezzo, kde leží kolem metru a půl sněhu, Arabba či Madonna di Campiglio.

Na Slovensku panuje mráz, sněhu se nedostává

Slovenské hory vykazují v těchto dnech velmi nízké teploty, i přes den pod minus deset stupňů Celsia a převážně jasné počasí. Ve střediscích Vysokých Tater leží však maximálně 60 centimetrů sněhu, vhodné podmínky pro lyžaře uvádějí jen Štrbské pleso a Ždiar-Strednica.

Ještě méně sněhu, nejvíce 50 centimetrů, najdou lyžaři v Nízkých Tatrách, kde se lyžuje například v Jasné. Většina středisek včetně Chopku má pokrývku pouze kolem deseti centimetrů a lyžaře nezve. Čtyřiceticentimetrová sněhová vrstva umožňuje lyžování v Roháčích a dalších střediscích Západních Tater. Vleky už jsou v provozu i ve Velké Fatře (Donovaly, Jasenská dolina) a několika střediscích Malé Fatry (Martinské hole).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám