Hlavní obsah

Bild: Afghánští teroristé se chystají do Česka a jinam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PRAHA

Německá zpravodajská služba (BND) a Spolkový kriminální úřad (BKA) podle dnešního vydání listu Bild varují před afghánskými teroristickými komandy. Dvě desítky teroristů s padělanými pákistánskými pasy se údajně v pětičlenných skupinách chystají do Německa, Česka, Francie a Británie.

Foto: Petr Valenta

Požár bytu v Hodoníně.

Článek

Představitelé německých bezpečnostních služeb oslovení ČTK neposkytli bližší informace. Předseda české parlamentní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Klas dnes ČTK řekl, že disponuje informacemi z této oblasti, "které mají určitou pravděpodobnost". Klas uvedl, že o problému terorismu jednal počátkem týdne s ředitelem BIS Jiřím Růžkem. "Shodli jsme se, že tento problém se samozřejmě dotýká i ČR. Nespoléhejme na to, že budeme ostrůvkem věčného klidu v rozbouřeném moři; proto BIS velice pečlivě monitoruje všechny tyto informace a prověřuje je a předává vládě, která zodpovídá za protiopatření," řekl Klas.

Mluvčí kriminální ústředny ve Wiesbadenu ČTK potvrdil, že německé bezpečnostní úřady náznaky o aktivitách potenciálních teroristů mají. Jde prý však o "všeobecné a zcela nekonkrétní podněty", jakých dostávají bezpečnostní služby řadu a neustále. Představitelé BND se odmítli vyjádřit. Konkrétní poznatky by byly takové, kdyby vyšetřovatelé dostali informace o konkrétních osobách, které plánují určitý útok určitým způsobem a s určitým cílem, vysvětlil mluvčí kriminálního úřadu BKA. Německé služby ale mají pouze obecné signály, že se snaží přicestovat nějaká skupina, a prověřují je. V těchto případech a situacích spolupracují i s příslušnými státy a vyměňují si informace.

"Informovali jsme i příslušné hraniční úřady a upozornili je na možné snahy osob přijet," řekl mluvčí BKA. Podle jeho slov ze získaných poznatků pro německé bezpečnostní úřady "nevyplývá změna existujícího ohrožení". Ohrožení, která vyvstalo zejména po teroristických útocích v USA z 11. září 2001, se tak nemění. Údajná afghánská teroristická komanda jsou podle Bildu tvořena stoupenci afghánského paštunského válečníka Gulbuddína Hekmatjára, kterého BND řadí mezi "nejstrašnější islámské řezníky". Nevylučují se přitom jeho spojení s domnělým teroristickým vůdcem Usámou bin Ládinem.

Sdělovací prostředky v Německu, které se samo považuje za jeden z hlavních cílů mezinárodního terorismu, přinášejí často zprávy o různých druzích a způsobech ohrožení. Informaci podobnou dnešní otiskl loni v květnu list Frankfurter Allgemeine Zeitung, který psal, že nejméně tři desítky islámských teroristů z afghánského hnutí Taliban a z uskupení Al-Káida jsou na cestě do Británie přes Německo, Česko, Slovensko, Bulharsko a Rakousko. Německé bezpečnostní orgány se tehdy ale nebyly s to shodnout, jak dalece jsou zprávy pravdivé. Zatímco kontrašpionáž tvrzení zpochybňovala, německé ministerstvo vnitra potvrdilo obecný údaj, že teroristé z organizace Al-Káida zřejmě míří do Evropy. Hovořilo se o "vysokém abstraktním ohrožení", ale žádné konkrétní záchytné body nebyly známy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám