Hlavní obsah

Bidenův nebinární expert na jádro brnká konzervativcům na nervy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Novým zástupcem ředitelky amerického Úřadu pro jadernou energii je Samuel Brinton, nebinární aktivista za práva sexuálních menšin s dvojitým titulem z massachusettské univerzity MIT. Informaci oznámil přímo Brinton na svém twitterovém účtu. Zprávy se chopila řada konzervativních médií, které jeho jmenování pohoršilo.

Foto: brinton, Profimedia.cz

Sam Brinton

Článek

Brinton získal dvojí magisterský titul v oboru inženýrských systémů a jaderné vědy na prestižním Massachusettském technologickém institutu (MIT).

V minulosti pracoval například jako výzkumník think-tanku Third Way nebo jako analytik technologické firmy Deep Isolation, která se zabývá prací s jaderným odpadem.

Současně se věnoval charitativní organizaci Trevor Project zabývající se prevencí sebevražd v komunitě translidí.

Nyní bude působit v Úřadu pro jadernou energii, který spadá pod americké ministerstvo energetiky. Šéf úřadu se nazývá „Assistant Secretary for Nuclear Energy”, což lze přeložit asi jako náměstek ministra pro jadernou energii. Na konci ledna prezident Biden do této role nominoval Kathryn Huffovou.

Brinton bude pracovat pod ní. Na starosti bude mít vyhořelé palivo a jaderný odpad. Vzhledem k tomu, že jeho pozice není příliš politicky sledovaná, nepodléhá souhlasu Senátu.

Fetišista, kritizují někteří

Přesto jeho jmenování zaujalo řadu konzervativních médií. „Biden na klíčový jaderný post vypustil fetišistu hrajícího si na psa,” stojí v titulku deníku Washingtonu Examiner. Článek odkazuje na besedu se studenty, kterou před pěti lety Brinton uspořádal a rozhovořil se na ní o svých sexuálních „úchylkách”.

Křesťanský server The Stream se zase podivuje nad tím, jak Brinton mohl dostat bezpečnostní prověrku. Současně ale uznává, že je v oboru odborníkem.

Biden jmenoval první federální transgender úřednici. Bude bojovat s koronavirem

Amerika

National Pulse, web vedený krajně pravicovým aktivistou Raheemem Kassamem, pak poukazuje na skutečnost, že Brinton v minulosti spolupracoval s jistou washingtonskou „drag queen” skupinou, tedy s muži, kteří se převlékají za ženy.

Brinton se identifikuje buď jako nebinární, nebo jako člověk s proměnlivou genderovou identitou (gender fluid). V angličtině používá zájmeno „they”, tedy „oni”. Vyrostl v jižanské rodině baptistů a byl nucen podstupovat tzv. konverzní terapii, což je sporná metoda „léčení” sexuální orientace, která neodpovídá většinové normě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám