Hlavní obsah

Biden se nechal očkovat proti koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí prezident USA Joe Biden se nechal očkovat proti koronaviru a vyzval Američany, aby učinili totéž, až bude látka dostupná. Aplikovat si nechal vakcínu společnosti Pfizer, kterou se bude očkovat i v Česku. Ve Spojených státech se očkuje i vakcínou od společnosti Moderna.

Foto: Leah Millis, Reuters

Joe Biden se nechává očkovat proti koronaviru

Článek

Biden se svou manželkou Jill se nechali očkovat v nemocnici v Newarku v domovském státu Delaware. Dostali první dávku, u látky od Pfizeru se dávají dvě.

„Dělám to, abych lidem ukázal, že by měli být připraveni, až bude vakcína dostupná,“ řekl 78letý Biden. „Není potřeba se ničeho obávat,“ dodal.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Joe Biden s manželkou Jill na očkování proti koronaviru

Nastupující prezident rovněž pochválil zdravotnické pracovníky za jejich práci a řekl, že se administrativa končícího prezident Donalda Trumpa „zaslouží určité uznání za to, že to spustila“. Američany vyzval, aby nadále nosili roušky a během vánočních svátků se pokud možno vyhýbali cestování.

Babiš se nechá očkovat hned první den

Domácí

Spojené státy nyní zažívají dosud nejhorší fázi epidemie, jsou přitom dlouhodobě zemí s největším celkovým počtem infikovaných koronavirem i zemřelých s covidem-19. V neděli tam přibylo 188 tisíc nakažených, denní počet úmrtí v minulých dnech rostl i přes tři tisíce.

V první vlně si nechala vakcínu aplikovat řada dalších politických lídru, mezi nimiž však nápadně chybí samotný Trump. Ten přitom rychlý vývoj očkovacích látek prezentuje jako největší úspěch své vlády v boji s covidem-19. Podle AP Trumpův postoj řadu jeho poradců udivuje, protože tím naplno nevyužívá možnosti posílit svůj odkaz.

Američané schválili použití vakcíny od Moderny

Koronavirus

Ve Spojených státech se očkuje dvěma vakcínami. Již před týdnem tam začalo očkování látkou firem Pfizer a BioNTech. V pondělí začalo očkování veřejnosti vakcínou proti covidu-19 od americké společnosti Moderna.

Obě vakcíny fungují na stejném principu takzvané mediátorové RNA, který dosud nebyl použit v žádné jiné veřejně dostupné očkovací látce. Podle závěrečné fáze klinických testů mají oba preparáty shodně účinnost kolem 95 procent a žádné vážné vedlejší účinky. Pro plnou ochranu je nutné u obou přípravků aplikovat dvě dávky v rozmezí několika týdnů.

Vakcína Moderny má tu výhodu, že na rozdíl od látky firmy Pfizer nemusí být skladována při extrémně nízkých teplotách kolem minus 70 stupňů Celsia a lze ji uchovávat v běžných domácích mrazácích. Americké úřady proto plánují vakcínu od Moderny distribuovat především do odlehlejších a špatně dostupných oblastí.

Může se začít. Evropská unie dala zelenou vakcíně Pfizer

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám