Hlavní obsah

Bezpečnostní kamera zachytila pád 12patrové obytné budovy na Floridě

Miami

Floridští hasiči dál pátrají po možných přeživších v troskách dvanáctipatrové budovy, která se v noci na čtvrtek zřítila v pobřežním městečku Surfside severně od Miami. Neštěstí si podle televize ABC News vyžádalo tři životy a dalších 99 lidí se pohřešuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád 12patrové budovy zachytila kameraVideo: Reuters

 
Článek

Vyprošťovací a záchranná operace od čtvrtečních ranních hodin pokračuje takřka nepřetržitě, zatímco rodiny čekají na jakékoliv zprávy o svých nezvěstných příbuzných. Kolaps domu zachytila nedaleká bezpečnostní kamera.

Nejméně 102 dříve pohřešovaných lidí se už podařilo dohledat. Kolik lidí v domě bylo, když se zhroutil, ale stále není jasné. Z trosek bylo dosud vyproštěno několik desítek přeživších.

Prezident Joe Biden schválil vyhlášení stavu nouze na Floridě, což znamená, že místním úřadům bude na místě pomáhat Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA).

Do pátrání byli zapojeni také speciálně vycvičení psi a část záchranářů se k možným přeživším pokouší dostat přes podzemní parkoviště pod budovou. Jde však o náročnou a nebezpečnou operaci.

V Miami se po zřícení 12patrového domu pohřešuje stovka lidí

Amerika

„Proces je nyní pomalý a metodický,” uvedl Ray Jadallah z hasičského záchranného sboru okresu Miami-Dade. „Kdykoli jsme začali porušovat části konstrukce, padaly na nás sutiny,” dodal. Práci hasičům komplikuje také neustálý déšť a bouřky.

Pátrací týmy mezitím ohlásily, že pod troskami slyšely zvuky znějící jako klepání uvězněných lidí, hlasy ale neslyšely.

Floridské úřady začaly odebírat vzorky DNA od příbuzných pohřešovaných obyvatel budovy pro případ, že to bude nutné pro identifikaci ostatků.

Rodiny pohřešovaných na jakékoliv informace čekají v kulturním domě, který je od místa tragédie vzdálený několik bloků. Obávají se však nejhoršího. Nicolas Fernandez uvedl, že se svým blízkým nedovolal.

„Myslím, že jsou pryč,” řekl televizi CBS. „Nechci být pesimista, ale voláme jim neustále a nikdo to nebere,” dodal.

Nestabilní podloží

Jenny Urgelesová se o zřícení domu, kde žili její rodiče, dozvěděla ve čtvrtek ráno po probuzení.

Zavolala jim, ale v obou případech hovor spadl do hlasové schránky. „Držím se naděje. Zoufale chci vědět, co se děje,” řekla místní televizní stanici.

Okolnosti čtvrtečního sesuvu domu jsou zatím nejasné. Budova byla podle místních médií postavena v roce 1981 a měla více než 130 bytových jednotek.

Čtyřicet let stará stavba podle úřadů procházela procesem opětovného schvalování, který si vyžadoval jisté opravy, a na přilehlém pozemku se stavěla nová budova.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Pád 12patrové budovy zachytila kamera

Starosta Charles Burkett zmínil probíhající opravu střechy. O tom, zda oprava mohla hrát nějakou roli při zhroucení domu, ovšem spekulovat nechtěl. Experti, kteří dům loni zkoumali, zjistili, že se od 90. let nořil do terénu a byl nestabilní.

„Zjevně zde byly problémy se statikou, dům spadl,” řekla šéfka okresu Miami-Dade Daniella Levineová.

Jedna studie od výzkumného pracovníka Floridské mezinárodní univerzity zjistila, že budova postavená na vysušených mokřadech v posledních třiceti letech klesala rychlostí dva milimetry za rok, což mohlo ovlivnit její statiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám