Hlavní obsah

Bez roušek a rozestupů. Johnson naštval Brity přeplněnou grilovačkou s politiky z G7

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Carbis Bay, Cornwall

Britskou veřejnost pobouřily fotografie z plážové barbecue párty, kterou premiér Boris Johnson v sobotu uspořádal pro světové státníky na summitu G7 v Cornwallu. Na snímcích televize BBC je vidět nejméně 40 účastníků, současná pravidla přitom umožňují maximálně 30. Na pláži to dobře větrá, hájil grilovačku ministr zahraničí Dominic Raab.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Světoví lídři během summitu G7 grilovali na pláži Video: Reuters

 
Článek

Sobotní grilovačka byla pro média uzavřená, to ale ostrovnímu tisku nezabránilo pořídit pár fotografií teleobjektivem zdálky.

Veřejnoprávní BBC zachytila světové lídry, jak si užívají klasické anglické zábavy: sledovali průlet akrobatických letounů RAF, pili máslový grog a opékali maršmelouny za zvuků tradičních námořnických popěvků.

Bulvární deník The Mirror napočítal na záběrech alespoň 40 lidí, včetně ochranky a personálu. Přitom podle současného vládního nařízení se může v Anglii venkovních akcí účastnit maximálně 30 lidí, což vzbudilo rozhořčení z toho, že Johnson kašle na svoje vlastní pravidla.

Britská královna si s Bidenovými dala čaj. Připomněla mi matku, řekl šéf Bílého domu

Evropa

Plážová grilovačka naštvala zejména provozovatele svateb. Stovky párů totiž kvůli přísnému limitu odkládají svůj „velký den“ na pozdější termíny. Každým týdnem sektor svateb přichází o 325 milionů liber (9,7 miliardy Kč), píše deník Daily Mail.

Raab: Na pláži fouká, je to v pohodě

Londýnská vláda zároveň doporučila Angličanům dodržovat sociální rozestupy, které na fotkách rovněž nejsou příliš vidět. Jen pár účastníků na sobě mělo roušku, dá se ale předpokládat, že lídři G7 jsou už naočkovaní.

Bylo to venku, na pláži velmi dobře větrá.
Dominic Raab, britský ministr zahraničí

Downing Street kritiku odmítá. „Včerejší (sobotní) akce se konala naprosto v souladu s platnými pravidly. Účastníci summitu byli každý den testováni a tato akce se konala venku,“ řekl premiérův mluvčí. Odmítl také, že by počet hostů přesáhl 30.

S obhajobou pak přispěchal také britský ministr zahraničí Dominic Raab. „Bylo to venku, na pláži to velmi dobře větrá,“ řekl stanici Sky News.

Raab uznal, že se to může jevit jako dvojí metr. „Buďme upřímní, vždy existovaly jiné principy pro společenské události jako svatby a pro vládní záležitosti,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám