Hlavní obsah

Betlém utichl, ale půlnoční nevzdá

Právo, nek

Omezení spojená s bojem proti koronaviru se letos citelně dotknou i půlnoční mše v Betlémě na Západním břehu Jordánu, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš.

Foto: Yosri Aljamal, Reuters

Snímek pořízený dronem ukazuje exteriér The Creche, domu ukrývajícího děti, v Betlémě na izraelském západním břehu Jordánu

Článek

Obřad konaný každoročně v kostele svaté Kateřiny, který přiléhá k bazilice Narození Páně, se uskuteční, ale jen za přítomnosti omezeného počtu kněží. Veřejnost se mše nebude moci osobně zúčastnit.

Půlnoční na Hradě hlásí plno, lidé lístky rozebrali během pár hodin

Domácí

„Vzhledem k pandemii a ve snaze zajistit všem bezpečnost se půlnoční mše bude konat jen za přítomnosti duchovních. Do celého světa ji bude přenášet televize,“ potvrdil šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Betlém, který bývá v předvánočním čase velmi rušný, letos do značné míry utichl. Projevilo se to i nedávno při slavnostním rozsvěcování vánočního stromu na náměstí Jesliček před bazilikou. Přijít směli jen vybraní představitelé církví a politické scény, protože také na palestinských územích se infekce šíří velkou rychlostí.

Betlém se chystá na Vánoce, i tady ale budou letos značná omezení

Vánoce

„Je důležité, abychom tento čas v Betlémě slavili. Ale stejně tak je důležité chránit lidské životy,“ zdůraznil starosta města Anton Salman. Veřejnost vyzval k pochopení restrikcí. „Jsou nutné, abychom se tady příští rok mohli opět sejít ve velkém počtu,“ dodal Salman.

Reklama

Výběr článků

Načítám