Hlavní obsah

Běloruský režim poslal do vězení studentku, která při promoci poděkovala právníkům disidentů

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Běloruská policie ve čtvrtek zadržela mladou studentku práv Jakatěrinu Vinnikovou, kterou následně sedm hodin vyslýchala. Vinniková se podle běloruské policie provinila tím, že při promoci poděkovala právníkům zastupujícím běloruské disidenty a profesorům, kteří kvůli svým politickým názorům nesmějí vyučovat. V pátek ji soud odsoudil k 15 dnům vězení, informoval na Telegramu serveru Tut.by.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Vinniková byla shledána vinnou z porušení pravidel pro organizování a pořádání masových událostí. Soud začal ve 14:15 tamního času (13:15 SEČ) a skončil v 17:00 (16:00 SEČ). Vinniková osobně přítomna nebyla a soud s ní komunikoval přes Skype. Policisté, kteří studentku ve čtvrtek výslychali, vystupovali u soudu jako „svědci”.

Při jednání se jí soudce zeptal, zda se svým projevem snažila vyjádřit politické gesto nebo nesouhlas se zatčením právníka Maksima Znaka, který zastupoval část běloruských disidentů, včetně lídryně opozice Svjatlany Cichanouské.

Vinniková uvedla, že ne, že chtěla jen poděkovat lidem, kteří ovlivnili její osobní a profesní vývoj.

Soudce nakonec rozhodl, že trestem bude 15denní pobyt ve vězení.

Režim naštval oděv i zmínka o Znakovi

K „incidentu”, který režim naštval, došlo 29. června při příležitosti udělování diplomů absolventům právnické fakulty Běloruské státní univerzity. Vinniková, oděna do bíločervených šatů symbolizujících barvy demokratického Běloruska, se ve svém projevu spolužákům vyjadřovala k poslání právníků.

Jmenovitě poděkovala právě i advokátovi Znakovi, což režim evidentně pobouřilo.

Projev dále věnovala profesorům, kteří byli z politických důvodů vyhozeni z univerzity. Svoje vystoupení zakončila v běloruštině: „Dobro, rozum a lidská důstojnost nakonec společně vždycky zvítězí.”

Přes 500 politických vězňů

Podle informací studentského spolku Law verum ji policie vyslýchala přes sedm hodin. Vinniková přišla na policejní služebnu s právníkem, ten ale k výslechu nebyl připuštěn. Policisté jí zabavili počítač a prohledali byt.

Minská policie pak na Telegramu sama potvrdila, že studentku vyšetřuje.

Běloruský novinář zadržený po vynuceném přistání v Minsku je v domácím vězení

Evropa

Podle informací lidskoprávní organizace Vjasna v tuto chvíli autoritářský režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka drží ve vězení nejméně 529 lidí, které lze považovat za politické vězně.

Reklama

Výběr článků

Načítám