Hlavní obsah

Belgii rapidně klesají denní přírůstky nakažených. Může za to přetížený systém testování

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Belgie patří na špici zemí v denních přírůstcích nakažených koronavirem. Stejně jako ostatní státy zavedla přísná opatření, na rozdíl od jiných však začala v posledních dnech zaznamenávat významný pokles denních přírůstků. Roli v tom však hraje hlavně změna pravidel pro testování, protože laboratorní kapacity v zemi narazily na limit.

Článek

Současná belgická pravidla omezují okruh lidí, kteří mohou být testováni. Nestojí za tím snaha zlepšovat čísla, ale přetížení testovacího systému, který se v Belgii dostal na hranici svých kapacit.

Pro zpřísnění opatření i změnu pravidel pro testování na koronavirus se belgická vláda rozhodla kvůli výraznému nárůstu nakažených a vidině hrozícího kolapsu zdravotnictví. Už dříve platila jistá omezení a nechat se otestovat nemohl kdokoliv, kdo chtěl. Přesto byly testovací kapacity Belgie už delší dobu přetížené.

Do 21. října platilo, že testovat na koronavirus se mohou nechat lidé se symptomy či lidé, kteří symptomy nemají, ale byli v rizikovém kontaktu, tzn. strávili delší čas v blízkosti nakaženého. Od 21. října do 15. listopadu v Belgii platí, že testováni mohou být pouze lidé s příznaky či lidé přijatí do nemocnice nebo pečovatelských domovů a rovněž lidé tam, kde hrozí vznik velkého ohniska (například sportovní kluby).

Dvě nejhorší země: V Belgii opatření zabírají rychle. V Česku moc ne

Koronavirus

Méně testů, méně nakažených

Denní přírůstky nakažených začaly necelý týden od přijetí tohoto opatření výrazně klesat. V tomto poklesu se ovšem projevují nejen přijatá opatření, ale roli může hrát právě i nižší počet testovaných osob. Ještě 28. října provedla Belgie 5,82 testu na tisíc osob (Česká republika 3,53). Pak však v zemi začal počet provedených testů rychle klesat.

„Není to ideální řešení,“ uvedl virolog a hlavní muž Belgie pro boj s covidem Steven Van Gucht. „Ale i testovací systém má své limity,“ dodal. „Nová pravidla mohou vyústit ve snížení přírůstku nahlášených nakažených a také ve větší procento pozitivních testů,“ vysvětlil Van Gucht.

Podíl pozitivních testů, který indikuje, jak moc je nákaza pod kontrolou, opravdu stoupl, a to z říjnových 20 na dnešních 25 procent, nejde však o tak velký nárůst, jak se mohlo čekat (podíl pozitivních testů v Česku se stále pohybuje kolem 30 procent).

Navzdory nižšímu počtu testování totiž nelze pominout i efekt dalších protikoronavirových opatření. I díky nim se za poslední týden průměrný přírůstek hospitalizovaných osob snížil o 9 procent. Přesto však zůstává v belgických nemocnicích stále velké množství pacientů s covidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám